Na Odjelu za radiologiju Opće bolnice Virovitica uskoro novi digitalni mamograf

Objavljeno:

Završen je postupak javne nabave, a novi digitalni mamografski uređaj trebao bi na Odjel za radiologiju Opće bolnice Virovitica stići do kraja ove godine. Uređaj najnovije tehnologije predstavlja velik napredak u dijagnostici jer daje precizniju sliku i kvalitetniji prikaz promjena na tkivu, uz puno nižu dozu zračenja.

“Na odjelu za radiologiju mjesečno se napravi dvjestotinjak mamografija, uređaj koji sada koristimo star je više od 10 godina, riječ je o klasičnom uređaju pa sve snimke moramo dodatno digitalizirati i takav način rada ne zadovoljava trenutne dijagnostičke standarde. Zbog toga je nabava novog digitalnog mamografskog uređaja izuzetno važna jer će nam, među ostalim, omogućiti bolje i lakše dijagnosticiranje ” kazala je voditeljica Odjela za radiologiju Ljiljana Pavošević, dr.med.

mamograf1

Vrijednost novog mamografa je 1,3 milijuna kuna, a financiran je iz dijela dobiti Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, namijenjenog za razvoj i obavljanje zdravstvene djelatnosti zdravstvenih ustanova.

“Uređaj koji nabavljamo ima mogućnost nadogradnje s tomosintezom koja osigurava 30 do 40% veću preciznost u ranom otkrivanju raka dojke zbog kvalitetnijeg prikaza promjena u tkivu dojke. Takvom nadogradnjom, koju ćemo, nadam se, osigurati u dogledno vrijeme, pacijenticama ćemo pružiti još kvalitetniju dijagnostiku” naglasila je dr. Pavošević.
mamograf

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2 i pol tisuće žena. Mamografskim pregledima u virovitičkoj bolnici rak dojke se u redovnom programu otkrije kod 60 žena godišnje. U sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke otkrije se još tridesetak slučajeva te zloćudne bolesti, pa preventivni mamografski pregledi imaju izuzetnu važnost u ranom otkrivanju bolesti i sprječavanju smrtnosti.

“Nabavom novog digitalnog mamografa nastavljamo ulaganja kojima je cilj poboljšanje zdravstvenih usluga u našoj bolnici. Samo ove godine u tu svrhu ulažemo gotovo 4,5 milijuna kuna, uz mamograf, nabavljeni su video stupovi za kolonoskopiju i gastroskopiju, visokosofisticirani 3D/4D ultrazvučni uređaj za ginekološki odjel, a uskoro će početi i energetska obnova jednog dijela bolnice. Također, u tijeku je postupak javne nabave za opremanje nove bolničke zgrade čija je vrijednost 33,3 milijuna kuna” kazala je sanacijska upraviteljica Opće bolnice Virovitica dr.sc. Marijana Živko, dr.med.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni