U petak, 2. listopada, u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici, potpisani su ugovori sa 79 pomoćnika u nastavi za područje županije, a na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fondova za financijsko razdoblje 2014.-2020. Potpisivanju ugovora prisustvovali su saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, zamjenica župana Sanja Bošnjak, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturuVesna Šerapac, ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric te psihologinja Jasna Per Kožnjak.

Projekt za osiguranje pomoćnika u nastavi Virovitičko-podravska županija je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA prijavila na Javni poziv Ministarstva, znanosti, obrazovanja i športa s ciljem da se kroz suradničko podučavanje učenicima pruži mogućnost za potpuno uključivanje u odgojno-obrazovni proces te tako doprinese sustavu socijalizacije, kao i razvoju vještina i sposobnosti.

Kroz projekt će biti osiguran rad za 79 pomoćnika u nastavi za 80 učenika iz 17 odgojno-obrazovnih ustanova s područja županije.

– Pomoćnici u nastavi su iznimno bitni kako za djecu s poteškoćama, tako i za njihove roditelje. Prošle godine je bilo dosta problema oko angažiranja asistenata u nastavi. Nije bilo sredstava, a u pojedinim slučajevima izostalo je i razumijevanje resornog ministarstva. Ove godine, zahvaljujući europskim fondovima, Virovitičko-podravskoj županiji i Razvojnoj agenciji VIDRA, uspjeli smo osigurati 2,4 milijuna kuna za zapošljavanje pomoćnika u nastavi čime će se povećati kvaliteta života i obrazovanja djece koja te pomoćnike trebaju – naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Novac za provedbu projekta osiguran je u Europskom socijalnom fondu, a odobravanjem gotovo maksimalnog broja pomoćnika Virovitičko-podravskoj županiji, očekuje se da će i indikatori u provedbi biti maksimalno zadovoljeni u skladu s postavljenim mjerama.