Centar će biti poveznica između dizajnera, poduzetnika i znanstvenika Panonske regije i šire, a bit će moguće proizvesti bilo koji prototip proizvoda od drva

Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija koja se po prvi puta održava u Laubi od 23. do 27. travnja 2014. Manifestacija je nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, firmi, inicijativa i pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te će vremenski i prostorno uskladiti niz etabliranih događanja vezanih za dizajn.

U četvrtak, 24. travnja, u sklopu Tjedna dizajna Zagreb ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Natalija Havidić predstavila je projekt “Panonski drvni centar kompetencija”.

Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici bit će potporna institucija za razvoj inovativnih proizvoda od drva. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki. Osim usluga direktno povezanih s razvojem proizvoda veće dodane vrijednosti, Centar će u suradnji sa znanstvenim institucijama, a posebno sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i institutom Ruđer Bošković kreirati specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama Hrvatske, ali i šire regije.

U sklopu predstavljanje projekta PDCK, održana je i panel diskusija na temu razvoja strategije kreativne industrije gdje susudionici razgovarali o izazovima prerađivačkih industrija čija konkurentnost ovisi upravo o produkt dizajnu i inovacijama.
Projekt Centra u ožujku 2013. godine proglašen je od strane Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora „Projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor“.

„Za predstavljanje ovog projekta u okviru manifestacije Tjedan dizajna Zagreb odlučili smo se upravo zbog važnosti povezivanja budućeg Drvnog centra u Virovitici sa predstavnicima kreativne industrije, produkt dizajnerima…Ovom prilikom najavili smo aktivnosti projekta kao što su start upweekend za dizajnere, inovatore, proizvođače namještaja u okviru kojeg ćemo pokrenuti natječaje za najbolju inovaciju i za najbolji dizajn proizvoda od drva. Također ćemo kroz Centar za dizajn u okviru Panonskog drvnog centra približiti najbolje hrvatske produkt dizajnere poduzetnicima u Županiji i panonskoj regiji” – naglasila je ravnateljica Vidre Natalija Havidić.