Još je prošle godine bez ikakve naknade Povjerenstvo za imovinu Vlade Republike Hrvatske dalo zgradu Doma Hrvatske vojske i pripadajuće zemljište Gradu Virovitici. Nekada je to bio Dom JNA, nalazi se na odličnoj lokaciji u središtu grada, a tamo je bilo kino koje bi se, kažu mnogi, malim ulaganjima moglo i obnoviti. Trebali bi se tu održavati društveni, kulturni i sportski sadržaji, ali do sada ništa od toga, pa se Virovitičani čude što to ipak malo duže traje. Godina dana dugo je razdoblje, ali nema razloga za brigu, uvjerava nas Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik.

– Ne možemo odvajati novac na pet projekata istovremeno pa nismo htjeli srljati grlom u jagode. A prioritet nam je bila Palača Pejačević. Što se Doma Hrvatske vojske tiče, riječ je o projektu koji je težak 3 – 4 milijuna eura, što nije mali novac. Nismo ga do kraja preuzeli, ali uskoro će i to biti riješeno. Trenutačno projektanti ispituju mogućnost nadogradnje da vidimo koliko se može nadograditi zbog sadržaja koji će tamo biti – kaže Kirin naglasivši da će ove godine biti riješena dokumentacija, a novac bi zatražili iz fondova EU-a.

Već su razgovarali i sa županom Tolušićem jer će ipak biti riječ o regionalnom kulturnom centru. Tada bi pristupili izradi idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje Doma, kako bi dobili što više kvadrata jer se radi o prostoru koji će biti namijenjen ugostiteljskim sadržajima i kinu (donji dio), a na katu bi prostorije dobile udruge koje ga nemaju i koje su od posebnog interesa za grad Viroviticu.

Odlukom Vlade tražilo se od Grada da za potrebe Ministarstva obrane osigura uredske prostore za potrebe Odsjeka za poslove obrane Virovitica površine 300 kvadrata s garažnim prostorom i tri parkirna mjesta.

Slobodan KADIĆ