Sajam koji ima dušu – Viroexpo, jedan od najvećih sajmova u regiji, održava se u Virovitici od 24. do 26. siječnja. Ovogodišnja će manifestacija okupiti brojne izlagače, iz čak 25 zemalja, a za posjetitelje, kao i svake godine, bit će organiziran bogat kulturno-zabavni program i stručna predavanja.

620

U četvrtak, 23. siječnja, u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici počinje Gospodarski forum, sa zemljom partnerom, Kraljevinom Nizozemskom, na kojemu će biti predstavljena dosadašnja suradnja Virovitičko-podravske županije i Kraljevine Nizozemske te će se odgovoriti na pitanje kako poslovati s Nizozemskom. Brojna stručna predavanja rezervirana su za petak, 24., i subotu, 25. siječnja, a održat će se u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije, koji se nalazi tik uz sajamski prostor Viroexpa.

U četvrtak (23. siječnja) u Gradskom muzeju Virovitica održat će se izložba fotografija nizozemskog fotografa Berta Teunissena “Domaći krajolici, Hrvatska u Europi”. Svečano otvorenje planirano je za petak u 11 sati, od 16 do 19 sati na pozornici nastupat će Sajamski tamburaši, a u 18 sati proglasit će se najuređeniji izložbeni prostor sajma.

U subotu (25. siječnja) sajamski je domaćin Mikeš s tamburašima od 10 sati, a u 15 sati predstavit će se publikacija “Kaj i što”, informativni vodič Virovitičko-podravske županije za 2014. godinu. Tradicionalna Frizersko-modna revija učenika industrijsko-obrtničkih škola iz Slatine i Virovitice je u 15 sati, a modna revija vjenčanica i večernjih haljina salona “Sposata” Virovitica u 16 sati. Sajamski koncert Slavonskih trubača predviđen je za 17 sati, a u 18 sati dodjela je priznanja Udruge vinogradara i voćara “Sv. Vinko”.

Na Gospodarskom forumu održat će se predavanja Milana Vanđure, direktora HGK ŽK Virovitica “Osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije i vanjskotrgovinska razmjena Virovitičko-podravske županije i Kraljevine Nizozemske” te “Kako poslovati s Kraljevinom Nizozemskom”, ali i o temama vezanima uz hortikulturu i poljoprivrednu proizvodnju. Samir Kalit iz Zavoda za mljekarstvo održat će predavanje “Temperaturni režimi u proizvodnji sira”, a Nikola Knego “Razlozi porasta značaja funkcije nabave u poslovanju poduzeća”. O vanjskotrgovinskim kalkulacijama govorit će Tonći Lazibat s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predavanje “Leader pristup i funkcioniranje LAG-ova” održat će Tugomir Majdak, o uzgoju kokoši hrvatice govorit će Zlatko Janjčec, a o perspektivama uzgoja crne slavonske svinje Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Pokrovitelji 19. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Organizatori i pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica Virovitčko-podravske županije. Tehnički realizator sajma je tvrtka Viroexpo d.o.o.

Slobodan Kadić / Glas Slavonije