620

Kada smo za optužbe pitali Čavlović Smiljanec, iz Porezne uprave su stigli odgovori koji ne demantiraju ni jednu optužbu na račun ravnateljice, ali ne daju ni bilo kakvo objašnjenje.

Funkcionira li šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec kao zasebna institucija, neovisna od svog šefa, ministra Slavka Linića i radi li pritom što je volja? Od izvora dobro upućenog u zbivanja u Ministarstvu financija doznali smo nekoliko priča koje ozbiljno kompromitiraju ravnateljicu Porezne uprave, ujedno pomoćnicu ministra Linića. Optužuje ju se da je proizvoljno dijelila stimulacije te da zlorabi svoju poziciju kako bi pogodovala suprugu Dragomiru Čavloviću, također zaposleniku Porezne uprave u Područnom uredu u Virovitici. Tvrdi se da on vozi njen službeni automobil te da, zahvaljujući supruzi, nije stegovno odgovarao nakon što se pijan potukao u kafiću u Virovitici.

Kada smo za ove optužbe pitali Čavlović Smiljanec, iz Porezne uprave su stigli odgovori koji ne demantiraju ni jednu optužbu na račun ravnateljice, ali ne daju ni bilo kakvo objašnjenje. Konkretnije odgovore potražili smo u samom Ministarstvu, no iz Linićeva ureda ni nakon tri dana nije bilo nikakve reakcije.

Na svoju ruku

Postupci šefice Porezne uprave postali su upitni nakon što je u svibnju prošle godine smijenjeno devetero rukovoditelja. Nije bilo rečeno što su zgriješili, no odlukom ministra na druge dužnosti bilo je raspoređeno šest službenika, najbližih suradnika ravnateljice Porezne uprave. Odlukom ministra potom je sastavljeno povjerenstvo koje je trebalo provjeriti jesu li smijenjeni rukovoditelji radili zakonito. Navodno su nađene neke nepravilnosti i o njima je izviješten ministar. No, naš izvor tvrdi da je povjerenstvo otkrilo i obavijestilo ministra i o potezima koje je ravnateljica povlačila na svoju ruku. Nalagala je, kaže, da se pojedinim službenicima u Poreznoj upravi isplaćuju pozamašni novčani iznosi, i to za iznadprosječne radne rezultate. Isplate, nastavlja, nisu u skladu s izričitim nalogom ministra da se racionalno troši novac i da se ne isplaćuju nagrade bez njegova prethodnog odobrenja.

Tražili smo da ravnateljica objasni zašto je, suprotno stavu ministra, pojedince ipak nagrađivala, kojim iznosima te za kakve rezultate. Dobili smo odgovor u kojem je doslovno rečeno: “Sve isplate djelatnicima Porezne uprave od 1. siječnja 2012. godine pa do danas isplaćivane su po Zakonu i Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, dodatku na uvjete rada te kriterijima i najvišem mogućem iznosu dodatka za nadprosječne rezultate u radu za službenike Porezne uprave (NN 61/12, 134/12, 25/13)”. Čavlović Smiljanec nije, dakle, porekla da je isplaćivala stimulacije suprotno uputama svog šefa, ali nije htjela reći kolike, kome i za koji to rad.

Samo virovitičke crpke

Kako su se Ministarstvom financija proširile glasine da službeni automobil šefice Porezne Ford Mondeo koristi njen suprug, domar u Poreznoj upravi u Virovitici, dok ona koristi usluge službenog vozača, Linićevo povjerenstvo je i to provjeravalo. Prema našim informacijama, uočili su kako nije vođena evidencija o korištenju službenog automobila, i to zbog navodnog usmenog naloga Čavlović Smiljanec da vozilo bude u Virovitici. Povjerenstvo je zaključilo da službeni automobil nije korišten u skladu s Pravilnikom o korištenju službenih vozila te da je u razdoblju od 1. srpnja 2012. do 30. svibnja 2013. gorivo pretežito točeno na Ininim benzinskim crpkama u Virovitici.

I na ovo pitanje dobili smo odgovor koji ništa ne kaže. “Odlukom ministra financija na temelju članka 39. Zakona o sustavu državne uprave (NN 150/11) svim njegovim pomoćnicima odobreno je korištenje službenih osobnih automobila 24 sata dnevno. Pa tako i ravnateljici Porezne uprave za koju je poznato da je iz Virovitice, odnosno da živi na relaciji Virovitica – Zagreb”.

Automobil nije jedini slučaj da se ravnateljicu optužuje za pogodovanje suprugu. Lani, u lipnju ravnateljičin suprug je malo više popio i potukao se. Ozlijedio je mladića koji je, kako su tada mediji objavili, završio na Hitnoj, a intervenirala je i policija. Služba unutarnje kontrole Porezne uprave je ispitala događaj zbog eventualnog stegovnog postupka protiv Čavlovića. Ali nije pokrenut – navodno zbog supruge – šefice. Pitajući za tučnjavu, opet smo dobili odgovor koji ne otkriva ništa. “Vezano uz vaš upit o provođenju unutarnje kontrole nad spomenutim djelatnikom Porezne uprave, obavještavamo vas da Porezna uprava uvijek jednako postupa u svim slučajevima sukladno Zakonu o državnim službenicima, Etičkom kodeksu državnih službenika i Kodeksu profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Porezne uprave”, doslovno glasi odgovor. (Večernji list)