Gradski muzej Virovitica obilježio je Dan planeta Zemlje veselom radionicom pojednostavljenog akcijskog, gestualnog slikanja prirodnim, perivim bojama na bazi krede. U namjeri stvaranja ekspresivnih kolorističkih kompozicija prskanjem i kapanjem boje po pločniku nastale su ˝zrcalne˝ ilustrirane krošnje ispod krošnji stabala.

Kroz razgovor s mladim posjetiteljima i likovnu intervenciju nastojali smo staviti naglasak na važnost stabala i njihovu ulogu na planetu Zemlji, te osvijestiti neke modele odgovornog ponašanja prema prirodi i okolišu. Na recikliranim papirima forme stiliziranog stabla (bliskog formi ruke) posjetitelji su ispisivali svoje želje i poruke eko tematike.

Dan planeta Zemlje
obilježava se 22. travnja u više od 170 zemalja diljem svijeta. Prvi puta je obilježen u Americi u San Franciscu 1970. godine. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Obilježavanjem Dana planeta Zemlje želi se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Također, želja je osvijestiti ljude o ekološkim problemima i potaknuti nas na odgovorno postupanje i povezanost s prirodom.