U subotu, 10. rujna u muzeju su održane radionice izrade čipke na batiće. Ovu zahtjevnu tehniku predstavio je Igor Beroš, nastavljajući s podučavanjem započetim u kolovozu.

Na malom tečaju ponovili smo naučeno s prethodne radionice te nastavili sa zahtjevnijim zadatcima. Polaznice su savladale izradu stazice na cijelo s unutarnjim i vanjskim postavom pribadača koristeći 6 pari odnosno 12 batića. Nakon prvog dijela nastala su tako zanimljiva samostalna čipkarska umijeća.

Ponosne na izrađeno u drugom dijelu nastavili smo dalje s izradom stazice na pol s vanjskim postavom pribadača te tako dobili drugačiji izgled čipke. Do posljednje radionice budemo samostalno vježbali do sada naučeno te tako četvrtu radionicu izrade čipke na batiće dočekali spremni za nova znanja.

Tehnika izrade čipke na batiće pojavljuje se na kapicama poculicama virovitičkoga kraja s početka 20. stoljeća. Danas je u našem kraju zaboravljena, a muzej koristi priliku da ukaže na ovaj dio vrijedne baštine za buduće generacije.