Stariji muškarac I.P. s virovitičkog područja dva se mjeseca dopisivao s djevojčicom od 12 godina, kojoj je izjavio ljubav, a potom i izrazio spremnost na spolni odnos s njom. Slao joj je virtualne poljupce i zagrljaje, govorio joj da ju obožava. Tvrdio je i da tako mlade djevojke zovu „piletina“, ali da on nije pedofil te da je imao spolni odnos s djevojkom od 17 godina “koja ga poslije više nije puštala”.

Iako mu je djevojčica u više navrata napisala kako ima 12 godina i da ne razumije o čemu sve govori, on je bio ustrajan, savjetujući joj gnjusno čak i da ode u trgovinu i kupi krastavac određene dužine da nadoknadi manjak znanja o nekim stvarima.

Prepiske su u četvrtak navečer postale javne, zajedno s cijelom mučnom pričom, koju je na Facebooku objavila grupa Stoppedofilijisp SubRosa. Iza te grupe nalazi se i djevojčica, a koja je, srećom, lažna. Naime, predator se dva mjeseca dopisivao s diverzijom djevojčice stare 12 godina, misleći da je riječ o pravoj osobi.

Diverziju su smislili aktivisti u ovoj grupi, koja ima sjedište u Republici Srbiji, ali djeluje u nekoliko zemalja, s ciljem prokazati pedofile i predatore koji putem društvenih mreža vrebaju djecu. Potencijalne žrtve tako žele sačuvati prije negoli dođe do fizičkog kontakta s predatorom.

Grupu Stoppedofilijisp Sub Rosa čini petnaest entuzijasta koji su stalno na internetu i koji ovako posebnim angažmanom čuvaju djecu da ne postanu žrtve seksualnog i drugih vrsta nasilja. Njihove objave prati više od pola milijuna korisnika društvenih mreža.

-Ovaj posao vidimo kao preventivu. Znamo da policija ima dobru volju i da se silno trude, ali mnogo puta ruke su im jednostavno vezane zakonima. Cilj nam je da se oni koji su spremni imati spolne odnose s djecom javno prokažu, da okolina i javnost znaju za njih i da tako sačuvaju svako dijete od predatora.

Velika većina predatora, nakon određenog vremena, uz to što šalju pornografski sadržaj, izrazi želju za susretom. A to se ne smije dopustiti – iz iskustva rekao nam je K. Nikolić, jedan od članova grupe, koga smo kontaktirali u jednom od prijašnjih slučajeva s našeg područja. Grupa je i ovaj put objavila prepiske s virovitičkim predatorom isključivo s ciljem da upozore “građane i djecu Virovitice” na njega, ali i odgovorne potaknu na angažman.

Slučaj je odmah aktivirao korisnike društvenih mreža, a koji su zatražili hitnu reakciju policije. PU virovitičko-podravske provodi kriminalističko istraživanje, a nakon što ga dovrši na potezu je državno odvjetništvo.