Europsko izvješće

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana zamijećeno je povećanje broja prometnih nesreća sa nepoznatim počiniteljem. Uglavnom se radi o prometnim nesrećama sa manjom materijalnom štetom u kojima sudionici odmah napuste mjesto događaja a da ne ostave ili ne razmjene osobne podatke i podatke o vozilima te ne popune i potpišu Europsko izviješće o nesreći. U praksi proizlazi da se vozači na mjestu prometne nesreće odmah dogovore oko snošenja troškova za nastalu štetu, te ne razmjene u potpunosti podatke o vozačima i vozilima, te nakon nekog vremena dolaze prijaviti prometnu nesreću u policijsku postaju.

Ujedno je zamijećeno da ukoliko i dođe do razmjene podataka ti podaci su djelomični, nepotpuni i nedovoljni za pronalazak sudionika prometne nesreće stoga apeliramo da prilikom razmjene osobnih podataka, ti podaci budu potpuni.
Podsjećamo da sukladno pozitivnim zakonskim propisima, vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima a što je kažnjivo novčanom kaznom u iznosu od 2000-5000 kuna.