Iako je policija u više navrata u proteklom razdoblju, obavještavala javnost o prijevarama na štetu starijih osoba, evidentno je da pojedini građani u tom smislu nisu dovoljno informirani i ne prate medije, obzirom da se prijevare starijih građana na području cijele Republike Hrvatske, događaju gotovo svakodnevno.

U nekoliko slučaja u proteklom razdoblju na području Županije virovitičko-podravske, dogodila su se kaznena djela prijevare, gdje su prevaranti predstavljajući se kao djelatnici banke od starijih osoba, tražili na uvid „ispravnost njihovog novca“, a nakon što su uzeli novac, više se nisu vratili.

Jedan sličan događaj prijevare, dogodio se jučer, 20. listopada u jutarnjim satima, kada je nepoznata ženska osoba putem telefona, nazvala 78 – godišnjakinju iz Virovitice, te ju upitala dali u kući ima zlata i ako ima da će ona doći pregledati i vratiti joj ga za 10-tak dana,  na što joj je starica rekla da ima zlatni lančić i naušnice i pristala na njezin dolazak. Nakon 30 – tak minuta, kod starice se pojavila nepoznata ženska osoba slabije tjelesne građe, starosti oko 35 godina, odjevena u crnu jaknu i hlače, kojoj je starica dala zlatni lančić i naušnice nakon čega se nepoznata osoba udaljila iz kuće. U poslijepodnevnim satima, kod starice je došao njezin 50 – godišnji sin kojemu je ona ispričala događaj. Nakon saznanja o događaju, sin je otišao u sobu radi provjere novca, kojeg je ostavio prije tri dana, te utvrdio da nedostaje 1000 kuna.

Savjet starijim osobama: ako primite telefonski poziv nepoznate osobe, koja se predstavlja kao djelatnik neke banke i traži provjeru vašeg novca, zlata ili ako vam ponudi masažu, te prodaju raznih zdravstvenih pomagala i slično, odmah prije njihovog dolaska o tome obavijestite policiju na broj telefona 192.