Nekada bogata Slavonija danas pala na prosjački štap

Objavljeno:

spot_img

Štete od 3.500 hektara neraspoređenog državnog zemljišta na području županije mjere se od oko milijun i pol manje prihoda

Nakon Sopja i Čađavice Županijski odbor HDZ-a na čelu s predsjednikom, saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, kojemu su se ovaj puta priključili i čelnici Županijske organizacije HSS-a, predsjednica Županijske skupštine Ana Marija Petin i njezin zamjenik i zamjenik virovitičko-podravskog župana Zdravko Dijaković ovaj su puta na problem zapuštenosti i neraspoređenosti državnog poljoprivrednog zemljišta upozorili i na područje općine Čačinci.

HDZ

– Ovim putem želimo još jednom upoznati javnost s zapuštenosti zemljišta, a istovremeno još jednom upozoriti i da je Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Jakovinom najodgovornije za ovakovo stanje, kojemu se izjalovio plan da se milijun hektara stavi u funkciju. Od 3.500 hektara na području općine Čačinci ostalo je oko 900 hektara neraspoređenog državnog zemljišta, a kako je ovo područje bilo zahvaćeno razarenjima u Domovinskom ratu prije četiri godine zemljište je razminirano i moglo se staviti u funkciju. Ovo pridonosi izravne štete općini Čačinci, Virovitičko-podravskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. Štete od 3.500 hektara neraspoređenog državnog zemljišta na području županije mjere se od oko milijun i pol manje prihoda. To su sve jalovi planovi jalovog ministra koji bi konačno zbog toga trebao dati ostavku. Da apsurd bude još veći ova se zemljišta zbog zapuštenosti ne vode više kao poljoprivredna već se vode kao šumska. Još veći apsurd je da su oni seljaci koji su u mirnom posjedu zemljišta proteklog tjedna dobili kazne, i to ne male već kazne od 10.000 eura samo zbog toga što u mirnom posjedu obrađuju zemljište. Znači treba kažnjavati one koji zemlju obrađuju, a zbog takvog ponašanja još jednom pod hitno tražimo da se ovlasti nad raspolaganjem zemljišta vrate u ovlasti jedinica lokalnih samouprava – istakao je Josip Đakić.

Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Čačinaca, načelnik općine Mirko Mališ naglasio je kako je u 2011. godini općina raspisala tri natječaja te da su se prvi ugovori o zakupu počeli potpisivati u travnju ove godine.
– Zar je za odraditi taj posao trebalo čekati četiri pune godine i to samo za 30 posto čestica koje su se našle u natječaju, a da bi apsurd bio veći po novom zakonu svi oni koji uđu u posjed mogu dobiti potvrdu općine i upisati se u Upisnik – rekao je Mirko Mališ pitajući se kako onda da lokalni čelnici privedu svrsi državna poljoprivredna zamljišta koja se nalaze na njihovom području.

Ana Marija Petin je istakla da kada je HSS vodio resurs poljoprivrede od 2007. do 2011. godine poljoprivrednicima je raspoređeno preko 120.000 hektara dok je za mandata ove Vlade poljoprivrednicima dano na raspolaganje tek 1.500 hektara:

– Da bi opravdala svoj nemar, Agencija sada nudi stočarima zemlju i to ovakove zapuštene parcele po duplo većoj cijeni, a dok se ne privede svrsi za zemlju se ne može dobiti poticaj. Takva situacija u poljoprivredi nije dobra, potreban je veći angažman Agencije za poljoprivredno zemljište i zbog toga još jednom tražimo smjenu ministra Jakovine.

Zdravko Dijaković naglasio je kako je ovime Vlada još jednom pokazala nesposobnost i napravila još veći kaos u poljoprivredi.

– Na području naše županije samo je oko 30 posto zemljišta raspoređeno dok se preostalo zemljište koristi na nezakonit način. Za ulazak u neka zemljišta bilo je čak fizičkih obračuna poljoprivrednika zbog čega pozivam Vladu da donese odluku da vrati ovlasti o raspolaganju u nadležnost općina, koje najbolju znaju na koji se način zemljište može koristiti i kome ono treba – rekao je Zdravko Dijaković dodajući kako je zbog svega nekada bogata Slavonija danas pala na prosjački štap.

Tajnik Nacionalnog odbora HDZ-a za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak naglasio je kako je ovo samo dokaz kako ministarstvo i Agencija nisu ispunili svoju zadaću i osnovni cilj postojanja te cilj koji je ministar Jakovina prije tri godine zacrtao.

– Njihov osnovni cilj je bio u funkciju staviti milijun hektara ovakovog zemljišta, pa je zaključak da poljopriuvrednici nisu ostvarili pretpostavke za realizaciju mogućnosti dobivanja poticaja kroz izravna plaćanja jer znamo da je ova 2015. godina referentna pa mnogi poljoprivrednici neće moći upisati svoje parcele u Arcod sustav zbog čega u sljedećih pet godina neće moći ostvariti poticaje na koje računaju. Istovremeno oni se neće moći javiti na drugi stup zajedničke poljoprivredne politike Ruralni razvoj jer nemaju dovoljne površine za investicije te zbog svega ne kreću u konkurentnost s ostalim poljoprivrednicima iz Europske unije – rekao je Tugomir Majdak dodajući kako će zbog svega doći do iseljavanja iz ruralnih krajeva što je porazno za Hrvatsku

Tom prilikom svi zajedno su istakli kako bi zbog toga ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina trebao podnijeti ostavku te raspustiti državnu agenciju za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni