U Virovitičko-podravskoj županiji, jednoj od najsiromašnijih u Hrvatskoj, dvije su općine zbog načina na koji troše novac iz svog proračuna zaradile ozbiljne kritike oporbe i mještana. U Pitomači je općinsko vijeće prošlog tjedna povisilo plaću načelnika Željka Grgačića (HDZ) sa 10.300 kuna na oko 11.500 kuna.

Dvojica njegovih zamjenika i predsjednik Vijeća umjesto 1500 kuna primat će 2500 kuna naknade, a vijećnici, njih 17, koji su dosad primali 130 kuna po sjednici, imat će stalnu mjesečnu naknadu i to po 300 kuna. Njihovo je opravdanje za to izjednačavanje s drugim općinama u županiji. Općina je prošle godine u gotovini kupila i službeni automobil, 200.000 kuna vrijedan VW Passat.

U Suhopolju, pak, oporbeni vijećnici SDP-a bili su protiv jedne od prvih odluka nove vlasti. Putem javne nabave općina od posebne državne skrbi s oko sedam tisuća stanovnika kupila je prvi službeni automobil, godinu dana staru Škodu Octaviju za 168.000 kuna. Načelnik Marijan Brlek (HDZ) odgovara da su se prilikom kupnje automobila rukovodili isključivo uštedom i da će službeni automobil smanjiti naknade koje su se dosad isplaćivale za službena putovanja.

Maja Šantoši
Večernji list

OPĆINA U DUGOVIMA, A NAČELNIK DIŽE SEBI PLAĆU

Iako smo, voljom manjine birača izašlih na izbore (pa smatramo da je i na taj način većina stanovnika pokazala neslaganje s aktualnim vodstvom) u opoziciji, jednostavno ne možemo ne primjetiti paradokse kojima općinska vlast puni svoje džepove nauštrb gospodarskog razvoja.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, cijenjeni vijećnici vladajuće koalicije napravili su rijetko viđen paradoks. Općinski proračun pao je kao kula od karata, a tek je rujan. Neophodan je bio rebalans radi nedostatka sredstava – kak se to popularno kaže deficita proračuna. Prevedimo na naš domaći jezik – proračun je prazen kak brenka pred berbu. Nula, ništa, zip, nema. A potom – kao da je je stanje suprotno, kao da općina pliva u novcima – na istoj toj sjednici načelnik sebi podiže plaću. Jer eto, on siromah ima najniža primanja od svojih kolega u susjedstvu. Šteta što naš načelnik gleda na istok. Da je malo pogledao na zapad, vidio bi da je npr. gradonačelnik Đurđevca svima koji plaću primaju iz gradskog proračuna spustio plaću za 21%. A gospodin Lacković je – volonter. Dakle, gradonačelničku funkciju obavlja besplatno.

-„Smatram da je ovime naš načelnik opalio veliku pljusku svima Vama – stanovnicima naše općine. Oni koji imaju sreće pa rade i primaju plaću, sretni su ako imaju 3000 kuna. A načelniku je malo 10 000 pa si je eto siromah podignuo na 11 500. Da se može pohvaliti pred svojim kolegama u županiji kako je eto on među najbolje plaćenima. O sirotinjo, i Bogu si teška.“ – rekao je vijećnik HNS-a Marijan Rengel.

Šteta da se ne može pohvaliti gospodarskim uspjesima naše općine. Opet najavljuje otvaranje gospodarske zone. Mislili smo da je otvorena uoči izbora. Podsjeća malo na Sanaderov HDZ. I oni su prije izbora najčešće otvarali radove i gospodarske zone. S tuđim novcima. Znamo kako je završilo.

Naša je Općina, dragi mještani, u godinu ušla s planiranim deficitom od 4,6 milijuna. To znači da smo o ovoj 2013. godini planirali potrošiti skoro 5 milijuna kuna više nego zaradimo. Bu već neko zakrpal rupe. Sredinom rujna, dakle 3 i pol mjeseca prije kraja godine, ovim rebalansom planiramo imati deficit od 6,6 milijuna kuna. Znači još budemo više potrošili nego kaj planiramo. Bu već neko platil. Da su barem ti novci potrošeni za poticanje gospodarstva, poljoprivrede, turizma. Ne, utrošeni su za izgradnju srednje škole. Za koju je opet dignut kredit. Bu već neko vrnul. Naravno, krivce će naći u svim drugima – županiji, državi, europi, svijetu, vanzemaljcima.. Međutim, svi znamo tko je kriv. Oni koji ne razumiju gospodarstvo, oni koji znaju trošiti tuđe, oni koji misle da ih je narod izabrao da sebi napune džepove. Oni koji u vrijeme krize sebi dižu plaće. Željo – MAJSTORE!!!

HNS – SDP Pitomača