U organizaciji Gradskog muzeja Virovitica, i ove godine je u blizini Dvorca, akademski kipar Nikola Faller demonstrirao kreativno umijeće izrade oblika grabljanjem lišća.

1

Nikola je prepoznatljiv ponajviše po land art skulpturama od slame i drugih prirodnih materijala te intervencijama u prirodi i javnim gradskim prostorima.

Osnivač je Udruge “Slama” i glavni organizator jedinog land art festivala u Hrvatskoj koji se više godina za redom održava u Baranji.

U okviru koncepta “Četiri godišnja doba” umjetnik se po drugi put predstavio land art akcijom “Jesen – grabljanje lišća” (prostorni crteži lišćem u Gradskom parku). Prva ovakva akcija održana je u Virovitici, u studenom prošle godine.

Sam projekt “Četiri godišnja doba” koncipiran je kroz oblikovanju slame ljeti, “crtanje” grabljama po opalom lišću u jesen, oblikovanju ledenih i snježnih blokova zimi, te prostornim crtežima i reljefima na travi u proljeće. Cjelokupni ciklus Nikola je s još nekolicinom članova Udruge “Slama” realizirao u Osijeku, a lišćem je crtao po još nekim gradovima Hrvatske.

Nikola Faller / snimio Antonio Jurkin

Umjetnik ističe kakao je ova urbana land art akcija usmjerena ka stvaranju u skladu s prirodom i ciklusom godišnjih doba, te kako njome želi probuditi kreativnu i ekološku svijest građana i oplemeniti gradski parkovni prostor.

Pogledajte kako je bilo prošle godine

[vimeo id=78895282]