Nakon što je 26. veljače završeno javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, postalo je jasno da je novi ministar zdravlja Dario Nakić odlučio pooštriti zabrane i ograničiti pušenje u javnim prostorima.

Virovitički ugostitelji
Ilustracija (arhivska fotografija Virovitica.info, ms)

Postrožit će se kontrola ventilacijskog sustava u kafićima, a uz poruke o štetnosti pušenja obavezno će biti stavljanje fotografija na pakiranja duhanskih proizvoda.

Novi zakon trebao bi biti donesen i stupiti na snagu do 20. svibnja.

Ugostitelji na mukama

Takve izmjene ugostitelji nisu dočekali s oduševljenjem, posebice one o propisanoj ventilaciji, što mnogi zbog cijene pokušavaju izbjeći.

“Ugostitelji su sad stavljeni u različit položaj, što nije dobro. Primjerice, veliki hoteli mogu napraviti odvojen prostor za pušače, no u malima to nije moguće jer nerijetko nemaju uvjete, a i takav sustav dosta košta. Neki pak ugostitelji imaju mogućnost postavljanja terase, a ima i onih koji nemaju, i svi mi pokušavamo situaciju prilagoditi gostu. Evo, ja sam bio u situaciji da sam sebi iznajmljujem cafe-bar u hotelu”, ispričao je za Glas Slavonije Berislav Mlinarević, dodavši kako se ugostitelji ne bi smjeli naći u situaciji da gube goste zbog striktnih propisa, koje svakako, kaže, treba prilagoditi.

Dajući primjer Austrije, također zemlje članice Europske unije, gdje su odvojeni “pušački” i “nepušački” ugostiteljski objekti, Mlinarević ne vidi razloga da se takvo što ne propiše i u Hrvatskoj. Primjerice, postoje li tri restorana u jednom objektu, ne vidi razloga da u jednom bude dopušteno pušenje, a u preostala dva ne bude.

“Svi mi gledamo kako da prehranimo obitelj, zaposlimo djelatnike i ugostimo ljude i striktni zakonski propisi ne idu nam u prilog”, ocijenio je Mlinarević.

Ovako je izgledao štrajk virovitičkih ugostitelja 2009. godine!

[vimeo id=”5495248″]