Ove se godine od 14. do 20. ožujka po 15. puta za redom obilježava Tjedan mozga, međunarodna medijska kampanja koja je u svijetu poznata kao Brain Awareness Week. Stoga su Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost i ove godine organizirali ovu akciju kojom se javnost želi upoznati s najnovijim dostignućima u istraživanju mozga.

Nova knjiga profesora Siniše Brlasa o mozgu ovisnika predstavljena povodom Tjedna mozga

Obilježavanje Tjedna mozga u Republici Hrvatskoj osmišljeno je ove godine unutar triju glavnih tema na način da se stručnjaci diljem naše zemlje aktivno uključuju u različite oblike aktivnosti kojima doprinose zajedničkim ciljevima. Vodećim domaćim stručnjacima i znanstvenicima priključio se ove godine i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije

Profesor Brlas jedan je od vodećih domaćih stručnjaka u području primijenjene psihologije ovisnosti, a povodom ovogodišnjeg Tjedna mozga objavljena je njegova nova knjiga pod nazivom „Funkcionira li mozak ovisnika zaista drukčije“. Knjiga je 11. ožujka 2016. godine javnosti predstavljena na Institutu za istraživanje mozga u Zagrebu, a u elektronskom obliku objavljena je i na službenim stranicama Hrvatskog instituta za istraživanje mozga (http://www.hiim.unizg.hr/index.php/aktivnosti/tjedan-mozga), što je veliko priznanje profesoru Brlasu za njegov stručni rad. Za Virovitičko-podravsku županiju predstavljanje knjige bilo je 16. ožujka 2016. godine u Zavodu za za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije kojom su prilikom knjigu predstavili ravnatelj Zavoda prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i autor knjige profesor Siniša Brlas.

Ovom knjigom profesor Brlas preciznije pojašnjava dijelove iz svoje ranije knjige „Važno je ne započeti; neki temeljni pojmovi psihologije ovisnosti“ koji se odnose na tumačenje razumijevanja povezanosti procesa u mozgu ovisnika i ovisničkog ponašanja. Sudjelovanje profesora Brlasa u Tjednu mozga pokazatelj je i njegove stručnosti u dosadašnjem radu s ovisnicima koji su u tretmanu Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Publikacija je u elektronskom obliku dostupna i na www.zzjzvpz.hr.