Županijska uprava za ceste, u blizini škola, postavlja sedam novih semafora, u Sopju, Gradini, Lukaču, Rogovcu, Špišić Bukovici, Sladojevcima i Slatini

Zbog povećanja sigurnosti cestovnog prometa u zonama škola, na županijskim cestama, postavit će se sedam novih semafora kontrole brzine, i to u: Sopju, Gradini, Lukaču, Rogovcu, Špišić Bukovici, Sladojevcima i Slatini.

Naime, radi se o projektu „ Povećanje sigurnosti djece u zonama škole na županijskim i lokalnim cestama Virovitičko-podravske županije“ koji se nalazi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama u RH.

Ovaj, županijski projekt, se provodi na inicijativu Županijske uprave za ceste VPŽ, a u suradnji s Policijskom upravom VPŽ. Sedam novih semafora, prikazivat će brzinu sudionika u prometu, te ”paliti crveno svjetlo na semaforu”, ako brzina bude iznad dopuštene. Neki od postavljenih semafora, kao npr. u Rogovcu, bit će samo informativne prirode, prikazujući trenutno brzinu vozila.

Inače, statistički podaci pokazuju kako se postavljanjem semafora kod škola, rapidno smanjio broj prometnih nesreća kod obrazovnih institucija.

Primjerice, na dionici državne ceste D2, gdje su 2009. godine postavljena dva semafora, broj prometnih nesreća se je s 13 (2007. godine) ili 15 (2008. godine), smanjio na 3 (2010.), odnosno 4 (2011. godine). To jasno ukazuje kako se postavljanjem semafora, značajno pospješuje sigurnost svih sudionika u prometu, a u ovom slučaju, s posebnim naglaskom na najmlađima.