Od 2007. godine u Virovitičko-podravskoj županiji provodi se projekt „Iskoristi dan“ kojemu je cilj pomoći mladima da osvijeste važnost organizacije vlastitog slobodnog vremena. Ideja koja je 2007. godine potaknuta suradnjom s Osnovnom školom Eugena Kumičića u Slatini razvila se u projekt koji traje već sedam godina a već se petu godinu za redom provodi na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije.

Temelj ovoga projekta jest istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje se među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji provodi od školske godine 2004./2005. i koje je upravo ukazalo na fenomen slobodnog vremena djece i mladih. Stoga su stručnjaci Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus, Siniša Brlas i Vesna Šerepac pokrenuli ideju izrade vodiča „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“ koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u najrazličitije sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije.

Vodič ove godine ima peto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje, a promoviran je, a potom i podijeljen, predstavnicima osnovnih i srednjih škola (za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola), suradničkih ustanova te gradonačelnicima i načelnicima općina na skupu koji je održan u četvrtak 12. prosinca 2013. godine u 9 sati u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije. Nazočne su pozdravili zamjenica župana Sanja Bošnjak, ispred Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus (ujedno i u ime nakladnika) i Vesna Šerepac, a Siniša Brlas održao je prezentaciju o slobodnom vremenu djece i mladih. Potom su urednici vodiča (Miroslav Venus, Vesna Šerepac i Siniša Brlas) podijelili primjerke vodiča.

Financijsku potporu ovome vodiču prethodnih je godina pružala Virovitičko-podravska županija, a ove je godine vodič financiran sredstvima Ministarstva zdravlja iz projekta „Prevencija rizičnih ponašanja kroz specifičnu edukaciju, psihoedukaciju i pomoć mladima u organizaciji slobodnog vremena“ kojega su osmislili Siniša Brlas i Miroslav Venus iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i kojega je nositelj Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ovom se aktivnosti ujedno obilježava završetak Mjeseca borbe protiv ovisnosti (koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca svake godine).

Izdavač vodiča “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije