Otvoren je Natječaj za nove skladbe za 23. tamburaški glazbeni festival Pitomača 2015. koji će se održati 12. i 13. lipnja.

Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja raspisala je natječaj za 23. glazbeni festival u Pitomači. No, ove je godine došlo do velikog zaokreta i promjene u koncepciji Festivala. I dalje podijeljen na dvije festivalske večeri, ali s manjim brojem novih skladbi, otvoreniji prema suvremenim tamburaškim oblicima i sklon očuvanju tradicionalnih, ovogodišnji festival u Pitomači svojoj publici želi predstaviti kvalitetne skladbe popularnog tamburaškog te etno i folklornog izričaja.

Pitomača

„Cilj nove koncepcije je jasnije određivanje propozicija za skladbe koje želimo na 23. glazbenom festivalu u Pitomači. Nadamo se da ćemo tako autorima i izvođačima pomoći u odabiru sadržaja kojim će se predstaviti na Festivalu i potaknuti ih da svoje radove prijave na natječaj.”, istaknuo je umjetnički ravnatelj Marinko Barčan te dodao kako su u izradi ove festivalske koncepcije, osim članova Udruge, sudjelovali i dugogodišnji suradnici iż redova autora i izvođača.

Prva festivalska večer tako će biti posvećena popularnim tamburaškim skladbama u slobodnoj formi, bez ograničenja glazbenog stila i jezika. Glavni kriteriji za odabir skladbi su kvaliteta skladbe i izvođača te prihvatljivost za slušatelje. U skladbama se, uz tradicijske instrumente kao što su tambure, violine, cimbal i harmonika, mogu koristiti i ostali instrumenti, osim onih sa sintetskim zvukovima.

Na drugoj festivalskoj večeri predstavit će se etno i folklorne skladbe Podravine i Podravlja. Pet skladbi za ovu večer biraju se putem natječaja, a pet putem izravnog poziva organizatora Festivala renomiranim hrvatskim autorima. U obzir dolaze etno i folklorne skladbe temeljene na glazbenim i jezičnim specifičnostima krajeva uz rijeku Dravu. Skladbe izvode mali sastavi, folklorne skupine i solisti uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a.

Demo snimke skladbi za obje festivalske večeri šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem maila prijavom na festival@pitomaca.hr. Detaljnije informacije o prijavi možete pronaći u tekstu natječaja.