Virovitica, i zamalo cijela Hrvatska je u šoku: objavljena je „lista srama“ koju korektno treba nazvati onim što ona jest: lista dužnika poreza hrvatskoj državi. Nijedna mjera Milanović -Linić-Čačićeve vlade nije toliko odjeknula kao ova: već u nedjelju navečer u mojoj „bazi“ tj. na terasi jednog opustjelog virovitičkog restorana planula je rasprava koja je dovela do usijanja i povišenih tonova – treba li listu objaviti ili ne, i drugo, kako se tko u Virovitici obogatio u zadnje 22 godine?

Sugovornici su mi bila dva virovitička poduzetnika- obrtnika, i jedan stari SDP-eovac. Slušajući zajapurene diskutante, i sebe, u jednom sam trenutku pomislio da do utorka lista ipak neće biti objavljena, a sada, vidim, jest i zaključujem da je učinjen prvi korak u jednom od najboljih poteza ove nove vlade koja zapravo nije nova jer već osam mjeseci drži uzde ove države, a osim toga, nije nova i stoga što su potezi koje vuče isti ili vrlo slični onoj vlasti hadezea.

ŠTO JE U DRŽAVNOJ BLAGAJNI VEĆ ODAVNO TREBALO BITI!!!

Dakle, objava liste poreznih dužnika originalan je i ipak smjeli potez, i vidjet će se, da li i dalekosežan potez ove vlade, kojim bi se trebalo naći u državnoj blagajni ono što je u njoj već odavno moralo biti. Jer, da jest, onda vjerojatno ne bi ova vlada drsko i bez pardona vadila u osam mjeseci i zadnje kune svojim građanima, novim PDV-em, enormnim poskupljenjima struje i plina, i drugim kojekakvim dažbinama samo da se napuni prazna blagajna koju nismo učinili praznom ni vi ni ja, nego ZNA SE tko…

Dakle, caru carevo, Bogu Božje, kaže narod – samo dvoje se mora – umrijeti i platiti porez!

I što je POREZ?? Vrlo jednostavno: dio prihoda koji pojedinac ili poduzeće se treba dati državi odnosno administrativnoj jedinici kao što je općina, grad… Poreza je bilo i bit će, nekada se zvao tlaka, nekada harač, nekada desetina…I načelo je bilo i ostalo: tko je zarađivao više, plaćao je i više. U nekim zemljama porez nije nikakva tajna: klikom na pravi portal, može se u nekoliko sekundi saznati koliko poreza plaća moj susjed, moja dragana, moj školski drug… Kada sam se 2006. godine našao u Hrvatskoj čudom sam se čudio kako je pitanje poreza bilo tek 30-to pitanje razgovora i medija, nešto o čemu se nije ni pisalo ni govorilo. Osim kada je trebalo predati porezne bilance (rok) i tražiti povrat poreza. U Austriji među nama poduzetnicima pitanje poreza bilo je pitanje svih pitanja…I tamo, u solidno pravno uređenoj državi, da se razumijemo govorkalo se da se prijavi u bilancama oko 70 % prihoda, a oko 30 % se utaji.. U nas, kažu mi znalci, oko 70 posto poreza se utaji, a oko 30 % plati, odnosno od toga jedan veliki dio ostane se dužan, sve do zastare ili oproštaja vlasti!

VRH SANTE LEDA?

Eto, dočekali smo i vrijeme kada se pitanje poreza, i to sasvim konkretno našlo među prvim pitanjima svakodnevnih razgovora.

Navodi se da Antun Antal (iz Virovitice?), državi duguje 6,7 milijuna kuna, Stjepan Zavada iz Orahovice nije platio 3,1 milijun kuna, Josip Ribić iz Rezovca Hrvatskoj duguje 5 milijuna kuna, Gordana Radusin iz Virovtice nije platila 1,3 milijuna kuna, Mato Munitić iz Slatine duguje 3,7 milijuna kuna,

Jadranka Habijenec nije platila 1,9 milijuna kuna, Željko Vuković iz Gradine državi duguje milijun kuna. Vidi se tu i dug Antonija Habijanca, Hercigonje itd. Zanimljivo da mnogima promiče da je lista nepotpuna jer nema onih koji su također dužni, ali su porezni dug odgodili, reprogramirali i sl.(što iole spretniji poduzetnik čini!), tako da bi moglo biti da je lista dužnika samo vrh sante leda duga od ukupno oko 50 milijardi kuna! Da bi dobili sliku o kojem iznosu se radi valja reći da hrvatski državni proračun za jednu godinu (2012.) iznosi oko 118 milijardi kuna!

Također, na listi se nisu našli oni koji su dužni manje od 300.000 kuna, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, odnosno obrtnici čiji dug je ispod 100.000 kuna, te ostali porezni obveznici… Popis je obuhvatio tvrtke, obrtnike i građane čija su dugovanja ‘starija’ od 90 dana.

Iz Virovitičko-podravske županije na toj „listi dužnika“” su Pronekinvest d.o.o. u stečaju iz Slatine (21 milijun kuna), Gaj FM u stečaju iz Slatine, 12,6 milijuna) , Poljoprivredna zadruga Čađavica u stečaju (7,9 milijuna kuna), Poljoprivredna zadruga Sopje u stečaju (7 milijuna kuna)…Među dužnicima su i Iličić (3.809.160,18), Aluferit građenje (3.365.193,70), Stari podrum (2.757.367,63), Tehnodrvo (2.203.491,64), Obitelj Bambo (1.628.795,96)  Euromarket (405.125,48), Adapt projektiranje (424.076,63), Betatim (794.739,80).

Mene, ovako znatiželjnogm vjerujem i javnost, jako bio zanimalo da li je objavljena lista retuširana, da li je bilo brisanja dužnika prije objave, da li je uistinu Thmpson, taj pjevač koji voli toliko Hrvatsku, da je za nju spreman i zabiti mač u pozornicu, dužan „voljenoj“ Hrvatkoj, 1,7 mil. kuna, zatim Jelena Rozga sposobna umilno pjevati, a imati dug od 500 000 kuna… U svakom kritičnijem i opširnijem članku o prvom potpredskejedniku vlade Republike Hrvatske… (PPRH) spominjali su se milijunski iznosi poreznog duga, ali on nije dužan ni lipe poreza jer su sva silna poduzeća i udjeli prebačena jednostavno na neki odvjetnički ured ili suprugu… I bilo bi zanimljivo znati koliki je izvorni porezni dug, a koliko su u međuvremenu narasle kamate, ne zato da bih branio dužnike, nego da bi se znalo nije li se i država bavila – kamatarenjem???

Nisam stigao pregledati ni veći dio liste, kamoli cijelu, no zanima me ima li ijednog političara- poduzetnika na toj listi??

Kao poduzetnik i ja sam u Beču imao reprogramiran porezni dug državi, plaćao sam ga obročno, u ratama, i nisam ostao dužan austrijskoj državi ni cent! Nisam ni mogao drugačije, jer porezne uprave u Austriji baš i ne gledaju kroz prste poreznim dužnicima, a kamoli da opraštaju milijune poreza što se kod nas donedavno radilo, čak odlukama hrvatske vlade!!!

Nitko od nas nije čistunac, svi mi imamo pokoji grijeh, ali ovo s porezima i dugovanjima prevršilo je svaku mjeru. Sada će se vriskati da je to stvaranje još pogubnije antipoduzetničke klime, pojedini „poduzetnici“ žalit će se da im je država ostala dužna pa ne mogu platiti porez, da oni drže radna mjesta i pored krize itd. A što s onima kojima nitko nije ostao dužan, porez nisu platili ili ga utajili, ali su kupovali vile, gradili velebne kuće, ljetnikovce, kupovali stannove, apartmane na Jadranu, lude aute, jahte, naručivali prostitutke na jahte, ukratko živjeli u masti i slasti??? Zapravo, gramzivi i pohlepni gomilali su mrtve kapitale, nešto što čak ni ne koriste, niti nitko iz njihove okoline.

Da sad ne analiziramo koliko je poreznih dužnika koji se desetljećima busaju u hrvatska prsa, zaklinju domovini i hrvatskoj državi, a ne ispunjavaju osnovnu obvezu prema njoj – plaćanje poreza!

AKO NEMAJU ZA POREZ, NEKA PRODAJU MRTVE KAPITALE!

Ono što se također trebamo pitati kako je bilo moguće da se porezni dug kod mnogih nagomilao do nevjerojatnih iznosa, što su radile Porezne uprave do sada, svi drugi mehanizmi državne kontrole i revizije??? Ima se za aute s grijanim sjedalima ali se nema za stvaranje financijske policije i njeno opremanje, zapošljavanje kvalitetnih kadrova u njoj??I pitam se što Nadi Čavlović Smiljanec, koja je s ministrom Linićem ipak učinila prvi korak ka bistrenju politike i ekonomije, trebaju izjave da će realno biti naplaćeno od ukupnog duga samo oko 15 milijardi kuna!??? Dužnici nemaju?? Ma dajte…!!! Ako su ljudi u nevolji odnosili godinama zadnji prsten i ogrlice svojih najbližih, „obiteljsku srebreninu“ na prodaju, što ovi ne bi prodali nešto od svoje nagomilane imovine??? Nekoliko slika poznatih slikara, primjerice?? Ili, moraju li oni i dalje voziti Mercedese, Alfa Romee, Audije …dok će raja voziti Golfove stare i 10 godina?!!

U mjestu gdje sam rođen, u mom djetinjstvu pamtim kada su poreznici stigli bližem susjedu da naplate porezni dug. Pred nama djecom odveli su mu konje i krave, sirmašna obitelj postala je još siromašnija.

Jako, baš jako se bojim, poznavajući 22 godine lutanja u „povijesnoj zbiljnosti“ da će i oko poreznog duga biti mjesec dana frke, stradat će mali poduzetnici, uredni platiše poreza će se pitati kolike smo bile budale što smo ga pošteno plaćali,, a brutalni hrvatski poduzetnici, a i ne mali broj političara, i dalje će se šepuriti svojim bogatsvom i te i dalje lupati se o prsa junačka i/li nacional-šovinistička, i, nažalost, – kradljiva i lažljiva.

No, ipak živi bili i vidjeli kako će ova porezna storija završiti???