Obavezno korištenje zimske opreme

Objavljeno:

spot_img
Zima, foto: Virovitica.info
Zima, foto: Virovitica.info

Podsjećamo vozače motornih vozila da se sa danom 15.11. tekuće godine pa sve do 15.04. iduće godine počinje primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste (u daljnjem tekstu dionice zimskih cesta) moraju na vozilima posjedovati zimsku opremu.

Prema navedenoj Odluci za područje ove Policijske uprave zimska dionica ceste je dionica državne ceste DC-5 od graničnog prijelaza Terezino polje – Virovitica – prema Grubišnom Polju (ostale dionice možete pronaći na http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf).

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga.

Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijeva se;

motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

pod opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju zimske opreme za vozača Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 700 kuna.

Pozivamo sve vlasnike/korisnike motornih vozila da prije stupanja zimskih uvjeta vožnje, kao i u slučaju korištenja prometnica – zimskih dionica cesta pravovremeno pripreme svoje vozilo i postave/posjeduju propisanu zimsku opremu, te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...