Obavijest proizvođačima jabuka – provedba delegirane Uredbe Komisije EU 2016/921

Objavljeno:

Obavijest proizvođačima jabuka i mandarina – provedba delegirane Uredbe Komisije EU 2016/921

Ponukana Odlukom Vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana odnosno do kolovoza 2016. godine Europska komisija odlučila je nastaviti provedbu mjere sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća.

U tu svrhu, Europska komisija je donijela 11. lipnja 2016. godine DELEGIRANU UREDBU KOMISIJE (EU) 2016/921 оd 10. lipnja 2016. o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Pravilnik o provedbi privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju kojim se osigurava provedba Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2016/921 i uređuju privremene izvanredne mjere potpore proizvođačima jabuka i mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, a koji je objavljen u Narodnim novinama broj 76 od 24. kolovoza 2016. godine.

Mjera uključuje postupke povlačenja jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju za razdoblje od 01. srpnja do datuma kada će količine dodijeljene Hrvatskoj biti iskorištene ili do 30. lipnja 2017. godine, ovisno o tome što bude prije.

Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2016/921 Hrvatska je dobila mogućnost provedbe dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima:

  • jabuka za količinu od 600 t
  • mandarina za količinu 1.000 t
  • i dodatnu količinu koja ne smije prijeći 3.000 t za jedan ili više proizvoda, ovisno o odluci.

Dodatna količina od 3.000 t dodijeljena Hrvatskoj raspodijeljena je za jabuku u količini od 1.700 t tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2.300 t za jabuku i 1.300 t za mandarinu, tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta iznose 2.300 t za mandarinu.

Kao i prošle godine Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj, ustanovama za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim institucijama.

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo Upute za proizvođače i primatelje proizvoda u okviru mjere povlačenja sa tržišta proizvoda za slobodnu distribuciju u skladu s Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2016/921 i Pravilnikom te upućujemo proizvođače da se o načinu i uvjetima provedbe mjere povlačenja s tržišta jabuka i mandarina za slobodnu distribuciju informiraju na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede: http://www.mps.hr/default.aspx?id=17772

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni