U Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica otvorena je izložba “Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića” u sklopu koje je održana i promocija romana “Velika glad u plemenu Gula-Gula”, koji je nakon 75. godina izvučen iz naftalina i objavljen u knjizi.

Izložba je organizirana povodom 105. godišnjice rođenja i 70. godišnjice smrti Franje Fuisa, te proslave 60-og rođendana Gradskog muzeja Virovitica.

– Suradnja Andrije Maurovića i Franje Fuisa, međutim, nije se ticala samo stripova.

Maurović je ilustrirao pojedine Fuisove pripovijetke, novinske članke, romane u nastavcima… pa možemo samo pretpostaviti do koje bi se mjere razvila sinergija dva genijalca, svatko u svom području umjetničkoga izražavanja, da najplodniji, najpopularniji i najbrijantniji hrvatski novinar – rođenjem, djetinjstvom i mladenaštvom Virovitičan – svoga vremena, ponajprije poznat po egzotičnom pseudonimu Fra-Ma-Fu, ujesen 1943. nije poginuo u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći.

Hvala Andriji Mauroviću (1901. – 1981.), hvala Franji Fuisu (1908. – 1943.) na svemu što su učinili za našu pop-kulturu i što su, kako u tandemu, tako i zasebno, svojim likovno i tekstualno besprijekornim kreacijama uljepšali živote mnogih svojih suvremenika, ali i budućih generacija.

Otuda i ova izložba, koju sam pripremio s nemalim zadovoljstvom i poštovanjem prema istinskim velikanima kista i pera, kakvi su bili Maurović i Fuis. Rekao je Veljko Krulčić.

O izložbi je još govorila i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.