Svjetski dan mentalnog zdravlja u svijetu se obilježava 10. listopada. Na ovaj se datum raznolikom aktivnostima nastoji usmjeriti pažnja na važnost očuvanja mentalnog zdravlja jer je mentalno zdravlje dio zdravlja općenito i predstavlja važan resurs za pojedinca, obitelji i nacije. Problemi i poremećaji mentalnog zdravlja, zbog relativno visoke prevalencije i često kroničnog tijeka, kao i početka u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi, predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema. Javnozdravstveni sustav nositelj je stoga većine aktivnosti usmjerenih skrbi o zdravlju ljudi, pa tako i onih usmjerenih zaštiti mentalnog zdravlja populacije.

Psiholozi su također članovi stručnih timova koji u zavodima za javno zdravstvo skrbe o mentalnom zdravlju i upravo je iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije 2010. godine pokrenuta inicijativa da se slijedom nove Nacionalne strategije zaštite mentalnog zdravlja za razdoblje od 2011. do 2016. godine psiholozi aktivnije angažiraju na ovome području.

Tako je pokrenut projekt pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ koji je na nacionalnoj razini inicirao profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. U posljednje dvije godine psihologija kao struka iznjedrila je dvije knjige dok je treća upravo pred objavom, sve su u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a u svima je jedan od urednika ali i autor pojedinih tekstova i profesor Brlas.

Ove knjige ustvari definiraju što će i kako psihologija kao pomagačka struka u nadolazećem razdoblju u našoj državi činiti u smislu skrbi o očuvanju mentalnog zdravlja ljudi jer se nekako još uvijek čini kako ova važna pomagačka uloga psihologije i psihologa nije dovoljno prepoznata. Nakon ove inicijative to će zasigurno u pozitivnom smislu biti drukčije.

Siniša Brlas