Svake se godine u svijetu 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja. Cilj i smisao ove javnozdravstvene akcije jest promovirati zdravlje, ohrabriti nepušače da ustraju u nepušenju, ali i potaknuti pušače da prestanu pušiti.

Bok

U Virovitičko-podravskoj županiji već niz godina obilježava se ovaj značajan datum, a u tome svakako prednjači Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji u suradnji s mnogim stručnjacima, institucijama i udrugama organizira brojne izvorne aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda. Podršku ovim aktivnostima pruža i Virovitičko-podravska županija, osobito Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

I ove se godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji obilježava sada već prepoznatljivom javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“ koju su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Prvi dio akcije proveden je u petak, 29. svibnja 2015. godine između 11 i 13 sati u centru Pitomače gdje je bio postavljen štand na kojemu su djelatnici Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjerili razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Svim zainteresiranim građanima tom su prigodom podijeljeni i prigodni edukativni leci i motivacijski pokloni kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

Drugi dio akcije održat će se u nedjelju, 31. svibnja 2015. godine (upravo na Svjetski dan nepušenja) u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice kojom će prilikom biciklisti entuzijasti udruge KEKS biciklima vozili po dijelu Virovitičko-podravske županije i dijeliti građanima letak pod nazivom „Kako se ne izgubiti u duhanskome dimu“ koji je osmišljen u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije upravo za ovu prigodu. Biciklistička tura krenut će oko 11 sati iz Virovitice (ispred fontane u centru grada), a vožnja će biti rutom preko Križnice, Pitomače, Vukosavljevice pa do virovitičkih ribnjaka na kojima će završiti u poslijepodnevnim satima. Pozivaju se građani da se pridruže u vožnji biciklima i tako osvijeste važnost zdravoga življenja za očuvanje zdravlja.