U Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova na području općine Suhopolje, održan je središnji skup u povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve. Naime, Europski parlament proglasio je 23. kolovoza Sveeuropskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima u XX. stoljeću. Prema svjedočanstvima i na području Virovitičko-podravske županije dogodila su se masovna smaknuća, pa je tako središnji skup održan u Mrtvom jarku gdje je odana počast poginulima.

Mrtvi jarak je mjesto koje se nekada zvalo Duboki jarak. No nakon masovnih smaknuća hrvatskih zarobljenika 1945. godine, sudionika “Križnoga puta”, od strane komunističkih vlasti i partizanskih eskadrona smrti, prozvan je Mrtvi jarak, ime koje nosi i danas. Na području Virovitičko-podravske županije, do sada je otkriveno 70 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova gdje je zakopano 4.165 žrtava toga vremena. Na području grada Virovitice otkrivene su masovne grobnice u Milanovcu (kod Kaže), u blizini današnje šećerane, na Đolti kod današnje Zapadne obilaznice, uz živicu kod Gradskog groblja te kod Šintarnice na kraju Bečke ulice.

Na kraju skupa, a nakon molitve koju je izrekao suhopoljski župnik Pavle Filipović, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja.