U suradnji s Organizacijom slijepih i slabovidnih Virovitičko-podravske županije u Gradskom muzeju Virovitica je u ponedjeljak i utorak (14. i 15. listopada) obilježen Međunarodni dan bijelog štapa. Pripremljena je prezentacija raznovrsnih pomagala slijepih i slabovidnih osoba te tekstovi o značajnim pojedincima – Louisu Brailleu i Vinku Beku. Izloženi predmeti su predstavljeni u nekoliko cjelina: predmeti svakodnevne upotrebe, predmeti za igru, zabavu i šport, predmeti osvojenih natjecanja te književna literatura slijepih i slabovidnih osoba kao i literatura o slijepim i slabovidnim osobama.

Obilježavanjem Međunarodnog dana bijelog štapa Muzej želi senzibilizirati građane i svoje posjetitelje na potrebe slijepih i slabovidnih osoba u našoj zajednici.

Prezentaciju su posjetili članovi Organizacije koji su i demonstrirali čitanje na „brajici“ i korištenje pomagala, zatim njihovi gosti – članovi udruge slijepih i slabovidnih iz Koprivnice, korisnici Dnevnog boravka Crvenog križa iz Virovitice.

Prezentacija ostaje otvorena do 22. listopada, a možete ju pogledati u radnom vremenu Muzeja.

Više o Međunarodnom danu bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.