Obilježen Međunarodni dan žena

Objavljeno:

Udruga S.O.S. Virovitica je 08.03.2016. godine javnom akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića obilježila Međunarodni dan žena. Sudjelovanjem na akciji svoju podršku svim ženama pružili su i predstavnici/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te Međuresornog županijskog tima za borbu protiv nasilja nad ženama.

Dan žena

Ideja o Međunarodnome danu žena pojavila se na prijelazu stoljeća – 08.03.1908. kada je petnaest tisuća žena krenulo na marš New Yorkom kako bi zahtijevale kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Od tada se svake godine 08. ožujka slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Organiziranjem demonstracija i zahtjevima za kraćim radnim vremenom, boljim plaćama te pravom glasa, žene su započele svoju borbu za ostvarivanje svojih temeljnih ljudskih prava te prava kojima bi se izjednačile s pripadnicima muškog spola. Više od stotinu godina kasnije borba se i dalje nastavlja. Iako je učinjen golemi iskorak u pogledu ravnopravnosti, prava glasa te socijalnom, političkom i ekonomskom osnaživanju žena, pokazatelji i dalje nemilosrdno ukazuju na diskriminatorne faktore kojima su i današnje žene okružene kao i na razne oblike nasilja koji se vrše nad njima. Upravo stoga je važno prije svega podsjetiti kako su prava koja danas žene imaju, bila izborena pa ih valja ne uzimati olako, već zajedničkim naporima utjecati na svijest javnosti kako bi se žene lišilo stigmi i predrasuda te im se osigurala ravnopravna ulogu u društvu. Naglasak treba staviti na zaštitu te prevenciju i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, a posebice rodno uvjetovanog nasilja, kao i na iskazivanje solidarnosti prema svim ženama žrtvama nasilja širom svijeta te pri tom ukazivati na važnost uključivanja relevantnih dionika kako bi se na svim razinama sustavno djelovalo u borbi protiv nasilja nad ženama kao jednog od oblika kršenja ljudskih prava.

Iako nas Dan žena podsjeća na težak put, ali i velike uspjehe svih žena koje su svojim zalaganjima doprinijele i omogućile ostvarenju tih postignućima, treba imati na umu kako predstoji još puno elementa koje treba ispuniti kako bi se postigla toliko priželjkivana stvarna ravnopravnost između spolova.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni