Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i ove je godine obilježio Svjetski dan zdravlja (koji se uvijek obilježava 07. travnja) javnozdravstvenom akcijom. Ove je godine akcija ustvari nastavak prošle godine započete uspješne kampanje u Virovitičko-podravskoj županiji pod motom „U zdravom tijelu zdrav duh – udahni život punim plućima“ koja je ove godine postala dijelom nacionalne akcije koja se pod nazivom „Dani preventive 2015.“ provodi od 07. travnja do 31. svibnja 2015. godine.

Obilježen Svjetski dan zdravlja

Podsjetimo, prošle je godine ispred glavnog ulaza u zgradu Zavoda za javno zdravstvo u Virovitici povodom Svjetskoga dana zdravlja svim građanima stavljen na javno raspolaganje jedan sobni bicikl.

Ove se godine središnja akcija provodila u Orahovici, i to u suradnji Zavoda za javno zdravstvo, Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i Medicinskog fakulteta iz Osijeka s kojega su studenti također sudjelovali u ovoj akciji.

U utorak, 07. travnja 2015. godine između 10 i 12 sati u centru Orahovice bio je postavljen štand na kojemu su djelatnici Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjerili razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Svim zainteresiranim građanima podijeljeni su prigodni edukativni leci i motivacijski pokloni kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

Smisao je ove akcije ukazati na važnost brige o vlastitom zdravlju, kako tjelesnom tako i mentalnom, te osvijestiti potrebu aktivnog pristupa očuvanju zdravlja.