U kišovitoj i prohladnoj Slatini polaganjem vijenaca i održanom misom zadušnicom u Crkvi Sv. Josipa obilježen je dan zahvale pripadnicima 136. Slatinske brigade. Današnji datum je spomen obilježje koje Slatinčani štuju od 1991. godine kada je ustrojena 136. Brigada Hrvatske vojske Slatina.

Tadašnja brigada bila je sastavljena od hrvatskih dragovoljaca koji su bili pripadnici 64. Samostalnog bataljuna Zbora narodne garde te dio pričuvnog sastava koji je bio sastavljen od MUP-a Slatina, pripadnika Narodne zaštite, te mnogih drugih ljudi koji su bili spremni položiti život za obranu svog kraja. Danas su uz spomenik njima u čast, u gradskom parku koji nosi ime 136. Brigade Hrvatske vojske, položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvale i trajne odanosti koju svi stanovnici ovoga kraja odaju preminulima.Vijence su položili pripadnici i predstavnici 136. Slatinske brigade predvođeni svojim ratnim zapovjednikom Josipom Černijem, potom predstavnici koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata, saborski zastupnik Josip Đakić koji je predvodio HVIDR-u RH te gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, sa svojim suradnicima.

Nakon polaganja vijenaca i mise, prisutni su se uputili u veliku dvoranu Hrvatskog doma Slatina gdje su se prisjetili ratnog puta kojim su prošli. Prigodne govore održali su gradonačelnik Ivan Roštaš koji je 1991. bio prvi ratni zapovjednik 64. Samostalnog bataljuna ZNG Slatina, potom zapovjednik 136. brigade brigadir Josip Černi, potom Marija Maračić koja je predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu Slatina-Orahovica.

Završni i nadahnuti govor držao je Josip Đakić.

Maja Šantoši
Večernji list