U ponedjeljak, 28. siječnja 2013. u Učeničkom domu Virovitica gostovala je stručna radnica psihologinja Obiteljskog centra Virovitičko-podravskežupanije gdje je  održala radionicu / predavanje zainteresiranim korisnicima doma s temom prevencije nasilja u mladenačkim vezama.

Učenički dom

Ovo je vrlo aktualna tema i ova radionica je provedena tijekom 2012. godine u većini osnovnih i srednjih škola Virovitičko-podravske županije.

– Na radionici smo raspravljali i diskutirali o spolnim i rodnim stereotipima, obzirom da su oni najčešće osnova nasilja u vezama. Razgovarali smo o tome mogu li se ljudi mijenjati, što se dobiva a što gubi kada se preko nasilnih ponašanja “prelazi”. Upoznati sa statistikama o nasilju u mladenačkim vezama, sudionici radionice su se iznenadili da je toliko veliki postotak mladih u vezama u kojima ima nasilja. No, objašnjeno je koja sve ponašanja spadaju u nasilje u vezama: od ucjena, prisiljavanja, nagovaranja na nešto što ne želim, uskraćivanje viđanja s drugim ljudima, posesivnost… a isto tako i ljubomora, koja je prvenstveno stvar nepoštivanja i nevjerovanja drugoj osobi, a ne stvar ljubavi. Rekla je Sandra Matošina Borbaš iz virovitičkog Obiteljskog centra.

Ova tema je važna populaciji mladih ljudi, posebice onih koji žive dalje od svojih obitelji, jer je njima posebno važno da se znaju zaštititi i prepoznati sve oblike nasilja prema njima.