Obrana tražila oslobađajuću presudu, Kirin kaže da nije kriv

Objavljeno:

Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je počelo suđenje bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, kojega se tereti da je oštetio MUP surađujući s marketinškom agencijom Fimi media.

U uvodnim riječima optuženi Kirin kazao je da se ne osjeća krivim za izvlačenje 7, 5 milijuna kuna državnog novca kroz Fimi mediju. Obrana je zatražila oslobađajuću presudu, a Kirinova braniteljica je dodala da su Mladen Barišić i Nevenka Jurak kao svjedoci bili nezakonito ispitani.

Ona tvrdi da su iskazi nezakoniti jer su Barišić i Jurak ispitani kao okrivljeni, a potom je došlo do razdvajanja postupk u kojem je Kirin ostao jedini optuženi.

USKOK smatra da će Kirinovu krivnju nesumnjivo dokazati.

Podsjetimo, USKOK tereti Kirina da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se tako prikuplja novac za financiranje HDZ-a. USKOK tvrdi da je zbog Kirinove zloporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za oko 7,5 milijuna kuna.

Zanimljivo, Kirinova odvjetnica uspjela je isposlovati da njezin klijent za vrijeme suđenje sjedi pored nje uz obrazloženje da će tako lakše pratiti suđenje. Sud je prihvatio njezin zahtjev, a svi istupi Ivice Kirina prema novom ZKP-u mogu se smatrati i obranom i dokazom. (24sata.hr)

Zbog starog naloga za pretragu prekinuto suđenje Ivici Kirinu

Prekinuto je suđenje Ivici Kirinu, bivšem ministru policije i aktualnom HDZ-ovu gradonačelniku Virovitice, na zagrebačkom Županijskom sudu nakon što je tijekom čitanja dokumentacije iz spisa Kirinova braniteljica Višnja Drenški Lasan upozorila na jedan nalog za pretragu koji je 2010. potpisao sudac istrage Krešimir Devčić. S obzirom na to da je Devčić član sudskog vijeća koje sudi Kirinu te kako u pravilu suci koji rade na spisima u predistražnim postupcima ne mogu sjediti u vijećima koja tim optuženicima sude, sudac Devčić zatražio je svoje izuzeće, a rasprava je prekinuta do daljnjeg.Konkretno, to znači da će se morati sastaviti novo vijeće, odnosno da će suđenje koje je počelo krenuti ispočetka. Inače, razlog za izuzeće suca Devčića bilo je to što je on kao sudac istrage 2010. potpisao nalog za pretragu vezan uz Anitu Papeš Lončar (priznala je krivnju te se nagodila s USKOK-om i uvjetno je osuđena, op. a.), koja je bila obuhvaćena optužnicom Fimi medije iz koje je postupak Kirinu i proizašao.

S obzirom na to da je po stavu Kirinove obrane zapravo riječ o istom postupku, koji je, kako je rekla Kirinova braniteljica, USKOK stvorio na umjetan način, razdvajanjem postupaka i okrivljenika, to je po njima razlog za sučevo izuzeće. Prije prekida rasprave pročitana je optužnica kojom USKOK Kirina tereti za zloporabu položaja jer je kao ministar policije omogućio Fimi mediji da posluje s MUP-om, čime je, prema optužbi, MUP oštećen za 7,5 milijuna kuna. Kirin se tereti i da je znao kako dio tog novca iz poslovanja MUP-a s Fimi medijom odlazi u crne fondove HDZ-a. Bivši je ministar zanijekao krivnju, a obrana i optužbe iznijele su svoje uvodne govore.

USKOK tereti Kirina za zloporabu položaja, tešku oko 7,5 milijuna kuna, jer je kao ministar policije omogućio da MUP sklopi poslove s Fimi medijom. Ti su poslovi, prema optužnici, poslužili za izvlačenje novca za HDZ.

Željka Mostečak, zamjenica ravnatelja USKOK-a, u svom je uvodnom govoru kazala da će izvođenjem materijalnih i personalnih dokaza USKOK dokazati kako je optuženi počinio to zašto ga tereti.

S druge strane, Višnja Drenški Lasan, braniteljica Ivice Kirina, smatra da će USKOK teško dokazati optužbe protiv Kirina. Ona je u svom uvodnom govoru navela da je ta optužnica, kako je kazala, utemeljena na nezakonitim dokazima, jer je, kako tvrdi, USKOK na umjetan način stvorio spis. Objasnila je da je tijekom istrage Kirin bio obuhvaćen istim istražnim nalogom kao i Mladen Barišić i Nevenka Jurak, kojima se sudilo u aferi Fimi media. Kako je njih dvoje USKOK predložio za svjedoke u ovom postupku, Kirinova braniteljica smatra da nije riječ o zakonitom dokazu jer njih dvoje još nisu pravomoćno osuđeni, a razdvajanjem postupaka USKOK je, ponovila je Kirinova braniteljica, na umjetan način stvorio novi spis. (Vecernji.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Padaju cijene? Evo koliko bi trebali pojeftiniti dizel i benzin

Prema dvotjednom prosjeku cijena, od utorka bi značajno trebali...

Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj šefici Porezne Virovitičanki Nadi Čavlović-Smiljanec

Bivša ravnateljica Porezne uprave i bivša SDP-ova saborska zastupnica Nada...

Index.hr: Sud blokirao vinariju Tomislava Tolušića

NA ZAHTJEV europskog tužiteljstva (EPPO) bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu...

Najniže plaće su Hrvatskoj su u Virovitičko-podravskoj županiji

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim...