Očita deset registracija u sekundi, provjerava bazu i pali alarm na svaku nepravilnost

Objavljeno:

spot_img

Na prometnicama naše županije u nadzoru cestovnog prometa nalazi se novi uređaj koji pomoću postavljenih kamera na vozilu prati promet vozila, odnosno nakon što učita podatke s registarske pločice vrši provjeru u operativnim evidencijama MUP-a, pribavlja određene podatke za vozilo i vlasnika vozila.

Automatski sustav za prepoznavanje i očitovanje registarskih pločica, pod skraćenim nazivom „ANPR sustav“, novi je mobilni uređaj u policijskoj opremi i tehnici za nadzor cestovnog prometa, radi se o prijenosnom uređaju koji se može radi svojih karakteristika koristit i postavljati u različita policijska vozila.

Ako ste do sad mislili da ćete se na prometnici pored policijske patrole umjerenom vožnjom i poštujući prometna pravila izvući bez prijave za neki drugi prekršaj – prevarili ste se

Sustav se sastoji od dvije kamere koje su postavljene na policijskom vozilu, te opremom unutar vozila sa računalom koje vrlo brzo gotovo u par sekundi očitava i prikazuje određene podatke za najviše 10 registarskih pločica koje su snimile kamere, provjerava ih u informacijskom sustavu MUP-a, a potom prikazuje zadane parametre koji su promjenjivi, koji su najčešće;

  • podatke o vozilima na osnovu reg. pločice, da li pločice pripadaju tom vozilu,
  • važenje registarskih pločica,
  • da li je prema vlasniku vozila izrečena mjere zabrane upravljanja motornim vozilom ili mu je oduzeta vozačka dozvola,
  • potrage za vlasnikom vozila i/ili legitimiranim osobama u vozilu i sl.
  • da li se vlasnik vozila ili osobe koje su legitimirane u tome vozilu vode u operativnim evidencijama MUP-a.

Moramo napomenuti da se moguće sumnje u počinjenje prekršaja provjeravaju uz pomoć „potpore“, odnosno policijskih službenika koji se nalazi u neposrednoj blizini vozila sa ugrađenim uređajem i kamerama, dakle to su policijski službenici u odori sa motociklima ili ophodnje policije kojima se dojavljuje moguće uočavanje prekršaja. Navedeni policijski službenici provjeravaju dojave o mogućim utvrđenim prekršajima pomoću vozila sa ovim sustavom, te u slučaju da potvrde sumnje, tada represivno postupaju.

Dakle, moguća je i situacija da vlasnik vozila poštujući prometne propise, vozeći u normalnom toku prometa i prometnoj gužvi najčešće prateći drugo vozilo i krećući se neposredno iza njega, te na taj način izbjegava policijski nadzor, ukoliko ovaj sustav preko reg. pločice uoči mogući prekršaj, operater takvu informaciju dojavljuje policijskim službenicima koji se nalaze u neposrednoj blizini koji zaustavljaju takvo vozilo i provjeravaju, te utvrđuju mogući prekršaj ili potrebu postupanja.

Ovaj uređaj može se koristiti stacionarno na određenoj lokaciji, snimajući vozila koja se kreću prometnicom ili se može koristiti u pokretu snimajući sva vozila koja se nalaze u neposrednoj blizini vozila s kamerama, dakle ispred, iza vozila ili se nalaze bočno zaustavljena ili parkirana.

Radi se o još jednom uređaju koji bi trebao koristiti radi nadzora cestovnog prometa, dakle vozila i vozača, a sa čijim korištenjem namjeravamo pridonijeti većem stanju sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno poštivanju prometnih propisa, prije svega nadzoru vozila na kojima je istekla važnost registarskih pločica, te vozača koji imaju izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u cestovnom prometu, kao i osobama, koje su operativno interesantne iz kriminalističkog miljea.

Kako bi javnost bila što bolje upoznata s ovim uređajem i načinom njegovog rada, pozivamo i Medije da poprate rad policijskih službenika sa ovim uređajem, o čemu se predhodno treba najaviti u policijsku upravu.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...