Od 2018. godine Opća bolnica Virovitica je nabavila 128-slojni CT uređaj, magnetsku rezonancu i najmoderniji RTG uređaj, pa pacijenti osim iz Virovitičko-podravske i susjednih županija, dolaze i iz Zagreba i Osijeka

0
570

Prije dvije godine, virovitičko-podravski župan Igor Andrović je najavio.

– U budućnosti kao osnivači zdravstvenih institucija na području naše županije, cilj nam je ulagati sredstva u bolju opremu. To je naša dužnosti i obveza za sve pacijente kako s područja naše, ali i susjednih županija.

I te je godine, uz financiranje Ministarstva zdravstva, nabavljen 128-slojni CT uređaj na Odjelu radiologije Opće bolnice u Virovitici. Ukupna vrijednost tog uređaja kojim se je značajno podigla zdravstvena usluga i skrb za stanovnike Virovitičko-podravske županije iznosila je 4.031.250,00 kuna.

Godinu potom, odnosno 2019…

Uređaj koji se koristi za modernu radiološku dijagnozu, koji ne koristi štetno rendgensko zračenje, magnetska rezonanca, predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, na prigodnoj je svečanosti u Općoj bolnici Virovitica, pustio u rad. Nabava ovog uređaja, vrijednost oko 8 milijuna kuna, koji je nabavljen zahvaljujući Vladi RH, omogućit će bolesnicima da u Općoj bolnici Virovitica dobiju bržu i preciznu dijagnostiku suvremenom metodom, a da pritom ne moraju putovati u neke druge kliničke bolničke centre u kojima se na pretrage ovim uređajem čeka i do godine dana. Time se Opća bolnica Virovitica svrstala uz sam bok velikih bolničkih hrvatskih centara.

I ovog ponedjeljka, 2020. godine, Opća bolnica Virovitica, predstavila je novi RTG Uređaj, nabavljen sredstvima Virovitičko-podravske županije, vrijedan 1.456.000,00 kuna.

– Nabavkom ovog RTG uređaja, zamijenili smo jedan od tri postojeća, onaj koji je bio najstariji, analogni iz 2001. godine. Novi uređaj, digitalni, s dva ravna detektora, ima potpuno automatizirane kretnje uz sinkronizaciju svih opcija. Ovo je jedan od najmodernijih uređaja u Hrvatskoj. Time smo kompletirali radiološku dijagnostiku nakon nabavke CT-a, magnetske rezonance i sada RTG uređaja – podcrtao je ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević.

Time Odjel za radiologiju raspolaže najmodernijom tehnologijom.

– Ovo je jedan od trenutno najboljih rengenskih uređaja u Hrvatskoj s potpunom digitalizacijom za obradu podataka. Naši pacijenti s njim dobivaju bitno manju dozu zračenja tijekom dijagnostike, a nama zdravstvenim djelatnicima koji brinemo i skrbimo o njima, daje točnije i brže informacije netom pregledanog pacijenta. U odnosu na prije, rapidno je ubrzana količina i obrada podataka, a time i brzina protoka pacijenata. Od kuda nam dolaze pacijenti? Naravno, najviše iz Virovitičko-podravske, kao i susjednih županija, ali sve češće i oni iz Zagreba i Osijeka – kazala je dr. Alenka Borovčak Lovrenc, voditeljica Odjela za radiologiju Opće bolnice Virovitica.

Virovitičko-podravski župan, Igor Androić, samo je podsjetio na ono što je najavio prije dvije godine.

– I na ovaj način nastavljamo u ulaganje u zdravstvene institucije Virovitičko-podravske županije. Ovaj, novi RTG uređaj, jedan od najmodernijih u Hrvatskoj, pomoći će u još boljem liječenju pacijenata s područja naše, ali i susjednih županija, a čuli smo i iz cijele Hrvatske. Ovime je nakon nabavke CT-a i magnetske rezonance, zaokružen ciklus ulaganja u radiološki odjel. No, u samu Opću bolnicu Virovitica, uložena su značajna sredstva kroz 50 milijuna bespovratnih kuna vrijedan projekt “Dogradnje i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica” kojom su opremljene operacijske sale, jedinica intenzivne njege i centralna sterilizacija, a usto je izgrađena i opremljena nova dnevna bolnica. Nikako ne smijemo zaboraviti niti brojne projekte energetske obnove zgrada Doma zdravlja VPŽ, kao i opremanje brojnih ambulanti diljem naše županije. Naravno i nadalje ćemo ulagati u novu modernu opremu jer ona daje i našim pacijentima bolju i kvalitetniju brigu i skrb, a našim liječnicima bolje uvjete rada – zaključio je Igor Andrović koji je Odjel radiologije obišao uz ravnatelja Opće bolnice Virovitica Dinka Blaževića i predsjednicu Upravnog vijeća OB Virovitica i pročelnicu Službe za poslove župana i opće poslove Jasne Abramović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)