spot_img

Od duhana do kamilice i konoplje

Objavljeno:

Desetljaće unazad Žarko Lazić uzgoj duhana odlučio je zamijeniti nhečim posve drugim – kamilicom. Da je takav zaokret bio pravi izbor, danas pokazuje to što obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz podravskih Vraneševaca, sela u blizini Slatine, svoje proizvode izvozi na njemačko i englesko tržište.

Od duhana do kamilice i konoplje

Posvetila se biznisu

Put da se dođe do svega ovoga nije bio jednostavan ni lak, a u njemu je od spomenutog zaokreta i osnivanja obrta 2005. godine angažirana i vlasnikova kći Maja Lazić koja je, štoviše, dala i otkaz na svojem poslu te se u potpunosti posvetila obiteljskom gospodarstvu.

– Naša se proizvodnja odvija na 64 hektara zemlje koja ima europski ekološki certifikat. Većinu uzgoja čine kamilica, konoplja i bundeva golica. Najveći dio proizvodnje čini kamilica koja je ove godine bila zasijana na 30 hektara. Kamilicu dorađujemo u tri frakcije, nakon sušenja obrađuje se glavica, pulvis (sjeme s glavica) i prehrambeni pulvis, koji se priprema za filtar-čajeve. Ostali proizvodi, hladno prešana ulja, maslaci i proteini proizvode se najvećim dijelom od vlastite sirovine – opisuje Maja Lazić dodajući kako je prije pet godina OPG proširen osnivanjem poljoprivrednog obrta Organica Vita.

Vlastita mehanizacija

Danas navedeni obrt ima svu mehanizaciju i pet stalno zaposlenih te inozemne partnere, a u tijeku je i dovršetak nove proizvodne hale u kojoj će biti i nova oprema. Riječ je, konkretno, o automaskim linijama za punjenje ulja i maslaca te punilica za proteine, no, kako će reći Maja Lazić, u planu su i novi proizvodi. I taj će novi asortiman bez sumnje naći svoje kupce posla im ne nedostaje, radovi na polju, dakako, miruju za zimskih mjeseci, no proizvodnja ulja, maslaca i proteina radi se cijele godine.

Od duhana do kamilice i konoplje

Hypo banku odabrali su jer je jedina prepoznala potencijal

Obitelj Lazić već je pri kraju s otplatom kredita koji je podigla na sedam godina. Početi s ekološkom proizvodnjom bilo im je jednako teško kao i pronaći adresu koja će prepoznati vrijednost njihove tadašnje ideje.

– Odabrali smo Hypo banku jer je jedina prepoznala potencijal projekta za koji smo imali razrađenu studiju o proizvodnji hladno prešanih ulja i maslaca te nas je bila spremna pratiti u realizaciji. Virovitičko-podravska županija subvencionirala je dva posto kamata – kaže Maja Lazić.

Od duhana do kamilice i konoplje

Tek 2010. Lazići su uspjeli obaviti prvu sjetvu konoplje

OPG Lazić jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se bavi uzgojem konoplje. Da bi se počeli baviti njome, prošli su brojne probleme i tek je 2010. odobrena sjetva konoplje. Kako nam je objasnila Maja Lazić, još je dopušteno koristiti samo sjemenke za proizvodnju ulja, ali ne i druge proizvode, za razliku od Slovenaca koji već rade izolacijske ploče od ostataka stabljika konoplje te upotrebljavaju sušeni list. (www.vecernji.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...