spot_img

Tomislav Tolušić – Od najmlađeg hrvatskog župana, pa do ministra u Oreškovićevoj Vladi

Objavljeno:

Najvećeg optimista u Vladi na odlasku, doktora ekonomskih znanosti Branka Grčića, u timu Tihomira Oreškovića zamijenit će aktualni virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Nakon Ivice Kirina drugi Virovitičanin u Vladi. Ovaj uskoro 37-godišnjak više od pola života član je HDZ-a, u koji se uključio još kao 18-godišnjak i ubrzo postao štićenik lokalnog stranačkog šefa Josipa Đakića, što mu je nakon završetka Pravnog fakulteta u Zagrebu 2003. godine donijelo i vježbeničko radno mjesto u Uredu državne uprave u Virovitičkoj županiji, a ambicija i odanost stranci mu pet godina poslije donose strelovit hijerarhijski uspon, kada ga HDZ imenuje županom nakon što je odradio i staž u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji kao stipendist Fondacije Robert Schuman.

Tomsilav Tolušić

Sa samo 29 godina postao je najmlađi hrvatski župan, a i u Oreškovićevu kabinetu, u koji je iznenađujuće ušao umjesto predsjednice HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivane Maletić, bit će među najmlađim članovima. Poslije je ovaj navijač Dinama, kojem je omiljena pjesma “Heroji” TBF-a, dva puta na lokalnim izborima uvjerljivo osvajao mandat župana, no upravo su ga mladost i višak adrenalina, pomiješani sa željom da se dodatno dodvori stranci te istovremeno naudi političkim suparnicima, 2011. doveli na optuženičku klupu zbog klevete virovitičkog SDP-ovca Bore Milivojevića. Tolušić ga je, naime, na lokalnom portalu virovitica.net optužio za malverzacije s procjenama stanova i prozvao lopovom. Učinio je to pod nadimkom Roks.

Sam sebe hvalio na internetu

Vlada Tima Oreškovića

 

Milivojević je podnio tužbu, a policija je preko IP adrese otkrila da je Roks ni manje ni više nego župan Tolušić. Roks je također u komentarima sipao hvalospjeve na račun rada lokalne HDZ-ove vlasti, ali i samoga sebe, pa je tako pisao “I ja sam zadovoljan s Tolušićem jer je stvarno osvježenje u ovoj učmaloj županiji…”, “Župane, svaka čast! Samo tako, ne obaziri se na ove jadnike”, “Hoćeš da nabrojim što je sve naš mladi i sposobni župan otvorio u Slatini, nema problema”, “Župane i Jopa, svaka čast! Bravo, dečki!”…

Realizator milijunskih projekata EU

Tomislav Tolušić

Uglavnom, Tolušić je na sudu priznao da je on Roks, ali se nije smatrao krivim za klevetu. Međutim, na kraju je pravomoćno osuđen na novčanu kaznu od 5585,20 kuna. Tko zna, možda je i to donijelo neku promjenu u njegovu radu pa su uslijedile godine koje su Tolušića u centar medijske pozornosti dovodile zahvaljujući projektima. I to ponajviše onima koji su sufinancirani iz europskih fondova. Tako je u ovoj maloj županiji u posljednjih pet godina sagrađeno 27 područnih škola, dvije srednje, jedna visoka škola, pet školskih dvorana te jedinstveni model studentskog restorana u Hrvatskoj. Ukupno je riječ o 150 milijuna kuna, a u pripremi i realizaciji još su četiri projekta iz područja obrazovanja vrijedna 98 milijuna kuna. Značajna su bila i ulaganja u obnovljive izvore energije i povećanje energetske učinkovitosti. Riječ je o sedam elektrana iz obnovljivih izvora vrijednih 160 milijuna kuna, gradi se i jedinstvena viseća solarna elektrana, kao i projekti postavljanja solarnih ploča na krovove devet škola, gradnja 200 solarnih sušnica duhana… Svi ti projekti bili su i njegov glavni argument kojim se tijekom dvogodišnjeg mandata na čelu Hrvatske zajednice županija protivio ukidanju županija, smatrajući da one trebaju ostati u ovakvom obliku. (Jutarnji list)

Neka mi se osuše obje ruke ako zaboravim na Slavoniju

– Ono što definitivno prvo želim napraviti, prije svega kada govorim o sektoru regionalnog razvoja, jest donošenje strategije regionalnog razvoja RH, koja kasni već dvije godine i time usporava razvoj i općina, i gradova, i županija. Želja mi je u kratkoročnom, ali i dugoročnom razdoblju maksimalno ubrzati povlačenje sredstava iz EU fondova. Prošle godine povukli smo oko 400 milijuna eura, smatram da ova država može povući 800 milijuna, pa i milijardu eura godišnje. Moramo učiniti sve da taj proces ubrzamo i pojednostavimo procedure te raspišemo sve moguće natječaje (sada ih je raspisano šest od 49 mogućih) kako bismo uzeli taj novac koji stoji. S tim novcem razvijamo Hrvatsku, razvijamo Slavoniju i Baranju, kao i sve druge krajeve, možemo povećati BDP i doista povući veliku većinu tih 10,8 milijardi eura, koliko imamo na raspolaganju do 2020. godine – rekao je Glasu Slavonije kandidat za ministra regionalnog razvoja, dosadašnji virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, jedan od dva Slavonca u novoj vladi.

Ističe kako će se kao ministar ponašati apsolutno jednako prema svima u Hrvatskoj, ali i, naravno, pomagati najviše onima koji tu pomoć najviše trebaju, a to je, kaže, definitivno Slavonija i Baranja.

– Zato i jesmo Ministarstvo regionalnog razvoja, da razvijamo regije koje nisu razvijene, a trenutno je Slavonija jedna od najnerazvijenijih hrvatskih regija, ali i područje koje ima najveću perspektivu. I, neću reći: dabogda mi se osušila ruka ako zaboravim na Slavoniju, ali ću reći: ako zaboravim na Slavoniju, dabogda mi se osušile obje ruke – zaključio je svoju prvu izjavu Tomislav Tolušić, netom nakon objave kandidata za ministre. (Glas Slavonije)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...