Povodom nedavne prometne nezgode u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi, Policijska uprava Virovitičko-podravska poslala je sljedeće priopćenje:

Našim ranijim priopćenjima obavijestili smo Vas da će policija u periodu od 06. do 16. studenog 2015. godine., na području cijele policijske uprave provoditi pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola, povodom dana „Martinja“, sa ciljem da izbjegnemo sankcioniranje vozača i da postignemo zadovoljavajuću sigurnost u cestovnom prometu.

Nažalost, na samom početku naše najave i upozorenja, tijekom proteklog vikenda, između naselja Suhopolje i Jugovo Polje dogodila se teška prometna nesreća u sudaru 3 vozila u kojoj su život izgubile 2 osobe, teško je ozlijeđena jedna osoba koja je van životne opasnosti, a lakše su ozlijeđene još 2 osobe. Istu prometnu nesreću je nepropisnim pretjecanjem kolone vozila uzrokovao vozač koji je upravljao vozilom unatoč izrečenoj zaštitnoj mjeri „zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija“.

Događanjem ove prometne nesreće teško je narušeno stanje sigurnosti u cestovnom prometu, a od početka godine u prometnim nesrećama na prometnicama ove policijske uprave poginulo je 6 osoba, teško je ozlijeđeno 38 osoba, dok i ostali pokazatelji ukazuju na trend pogoršanja stanja sigurnosti. U prometnim nesrećama koje su uzrokovali alkoholizirani vozači teško je ozlijeđeno 9 osoba i 37 lako.

Samo u prošlom tjednu policija je sankcionirala 60 vozača pod utjecajem alkohola, od kojih je 41 vozač upravljao vozilima tijekom vikenda, 10 sudionika je uhićeno ili zadržano u prostorijama policije, te u tom smislu vrlo rigorozno nastavljamo sa aktivnostima, primjenjujući mjere zadržavanja i uhićenja osoba prema odredbama Prekršajnog zakona, te prometnog sankcioniranja i privođenja nadležnom Prekršajnom sudu.

Iako je ovo zabrinjavajuće stanje, napominjemo da će prometna policija intenzivirati najavljene mjere i aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa sankcioniranjem vozača koji ne poštuju i grubog krše prometne propise, posebno vožnju pod utjecajem alkohola, u vrijeme zabrane ili oduzete vozačke dozvole, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, kao i kršenjem pasivnih elemenata sigurnosti ( pojas, reflektirajući prsluk ) i dr.

Sa ciljem zaustavljanja negativnog trenda teškog stradavanja u prometu, ovom prilikom još jednom pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez, poštivanje prometnih propisa, posebno s obzirom na vremensko doba godine prilagođenu vožnju u uvjetima smanjene vidljivosti uslijed magle i noći, kada je uočljivost posebno pješaka i biciklista smanjena, kao i korištenje svjetala i opreme kojom su ove kategorije sudionika uočljivije.