- Oglas -
Naslovnica Vijesti Od ponedjeljka obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima!

Od ponedjeljka obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima!

0

Dolaskom jeseni za očekivati je i nastupanje pogoršanja vremenskih uvjeta, zahladnjenja i obilnijih kiša, čemu smo bili svjedoci u proteklom periodu, a prema vremenskim prognozama i dobu godine mogu se očekivati magla i mraz, te na pojedinim višim područjima uskoro i snijeg, koji su samo uvod u skorašnje nastupanje zimskih uvjeta na cestama.

Obzirom na navedeno, prometna policija upućuje vozače na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu na cestama i prilagođavanje brzine kretanja novonastalim uvjetima prometovanja na kliskim kolnicima i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Vozači traktora i poljoprivrednih strojeva se upozoravaju da su prije uključivanja u promet nakon obavljanja poljoprivrednih radova obavezni ukloniti blato sa kotača, a eventualno nanesenu zemlju na prometnicu odmah ukloniti kako ne bi predstavljala opasnost za druge vozače.

Vozači bicikla se upućuju da su se dužni prilagoditi produljenju noćnih uvjeta prometovanja i prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima i sumrak obavezno imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće dijelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće, kao i reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima.

Vozače motornih vozila se podsjeća da bi trebali pripremiti svoja vozila za zimske uvjete na cestama i postavljanje zimske opreme koja podrazumijeva zimske gume na sva 4 kotača ili ljetne gume sa lancima za snijeg u vozilu, pripremljenim za postavljanje.

Također se svi vozači motornih vozila podsjećaju da od nedjelje sa zimskim računanjem vremena započinje i obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima, odnosno na vozilima su dužna biti upaljena svjetla tijekom cijeloga dana, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti kako je to bilo tijekom ljetnog perioda. Nepoštivanje ove zakonske odredbe se kažnjava novčanom kaznom od 300 kn.

Exit mobile version