Poštovani, kao glavna urednica Informativnog centra Virovitica i voditeljica najavljenih javnih sučeljavanja kandidata za izbor gradonačelnika Virovitice i Slatine te župana Virovitičko-podravske županije, moram reagirati na „Priopćenje za javnost“ koju je u povodu današnjeg (ponedjeljak) Javnog sučeljavanja za kandidata za izbor gradonačelnika grada Virovitice u programu ICV radija svim medijima uputio Direktor Kampanje za lokalne izbore koalicije DP, HSU, SU, Mosta i Zelene liste.

Najavljeno Priopćenje ne možemo u cijelosti pročitati danas u programu jer donosi nekoliko netočnih podataka, koje moram ovdje naglasiti i opovrgnuti informacije koje još jednom ICV stavljaju u nepovoljan položaj u odnosu na druge medije i neopravdano stvaraju poseban pritisak na ovu medijsku kuću u vrijeme predizborne kampanje.

Dopustite citat:

„I gle opet čuda, sada u izborno vrijeme kada je poljuljan uspjeh HDZ na lokalnim izborima u gradu Virovitici i Slatini, i VPŽ odjednom smo „danas za sutra“ pozvani na sučeljavanje kandidata za gradonačelnika grada Virovitice, grada Slatine i na sučeljavanje kandidata za župana VPŽ, te se iznenada i za nas otvorio medijski prostor. Po našem mišljenju i procjeni moramo jasno kazati da: publicitet, aktualnost, odgovornost te, nadovezujući se na to, korisnost i ICV-ova dostupnost kao medija ne možemo zanemariti i zaobići kao medijski specifične poruke izgrađene unutar odnosa između ICV kao javnog medija i nas kao dio političkog spektra županije za koga je medijski prostor kod ICV djelimično otvoren ali ne pod istim uvjetima i kriterijima kao za HDZ. Stoga ne nalazimo za shodno da naši kandidati za gradonačelnika grada Virovitice i Slatine i naš kandidat za župana VPŽ bude gost na ICV i na sučeljavanju kandidata. „

Moramo napomenuti: svi kandidati i kandidatkinje koji su po ocjeni izbornih povjerenstava predali pravovaljanu kandidaturu bili su uredno pozvani još prošlog tjedna, mailom na službene adrese stranke, kao i na privatne mail adrese onih sugovornika koje sam osobno kontaktirala.

Za spomenutu koaliciju to je g. Vladimir Besek i g. Daniel Spajić. Na javna sučeljavanja svi su uredno, osim predstavnika spomenute koalicije, uredno odgovorili i potvrdili svoj dolazak. (Kandidati, po abecednom redu: stranke i koalicije FOKUS, HDZ-HSLS, HSPD, SDP). Raspored nije stvaran „danas za sutra“, već smo uvažavali činjenicu da su se s nekim medijskim kućama kandidati i prije dogovarali za termin sučeljavanja, stoga smo nastojali biti maksimalno kolegijalni, profesionalni i korektni – svima smo omogućili jednake uvjete sudjelovanja. Ujedno, na prozivku kako „nam ICV nije otvorio medijski prostor da naši kandidati kroz intervju u pisanim medijima i kroz gostovanje u radijskim emisijama obavijeste javnost o svom izbornom Programu, smatramo da je opravdan naš nedolazak „u naručenu emisiju sučeljavanja“ da se aktualnom županu i gradonačelniku u njihovom mediju popravi rejting i da se na takav način utječe na ukupni izborni rezultat HDZ“, dozvolite samo linkove na članke vezane u kampanji koju smo uredno pratili kako za sve političke opcije, tako i za koaliciju DP, HSU, SU, Mosta i Zelene liste. Dozvolite i opasku da smo na nekim od događaja bili jedini medij koji je događaj zabilježio, ne samo za potrebe portala, već i radijskog programa, budući da su se isti mogli čuti u emisijama u kategoriji vijesti i priloga namijenjenih predizbornoj kampanji:

Za dodatan sadržaj – intervjue, emisije, za cijelo vrijeme trajanja kampanje koalicija nije niti jednom mogućnošću – telefonskim pozivom, mailom, službenim dopisom i slično izrazila želju za takvom vrstom nastupa, stoga je prozivka bespredmetna. Ovim putem izražavam žaljenje što predstavnici koalicije koju predvodi Domovinski pokret neće sudjelovati u javnoj raspravi u našem mediju, a na koju su uredno pozvani svi pravovaljani kandidati. Zahvaljujemo svima koji su profesionalno odgovorili na pozive i izrazili želju da se i kroz naš medij predstave građanima, pokazujući političku zrelost, motiviranost i želju za upoznavanjem javnosti s idejama i programima kojima žele promijeniti svoj grad ili sredinu na bolje. Apelom na objektivnost, uravnoteženost i profesionalnost molim sve medije koji će objaviti Priopćenje za javnost koalicije na čelu s Domovinskim pokretom, da objave i naš Odgovor.

Srdačno, Marija Lovrenc, urednica Informativnog centra Virovitica