Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Virovitičko-podravskoj županiji projekt „SOL SICCUS TOBACUM“ – Program neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je prijavljen u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

Vrijednost investicije iznosi 6.000.000,00 kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80%, a najviše u iznosu do 4.800.000,00.

Na poljima Virovitičko-podravske županije odvija se oko 90% hrvatske proizvodnje duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije.

Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je ka povećanju konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive izvore energije.

– Polazeći od činjenice da u poljoprivrednoj proizvodnji na području Virovitičko-podravske županije velik dio čini duhanska proizvodnja, u suradnji s lokalnim prerađivačima duhana i proizvođačima, pronašli smo način povećanja njihove konkurentnosti, a to je korištenje inovativnih sušara i solarne energije. Cilj nam je pripremiti proizvođače duhana za održivu proizvodnju u budućnosti. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je podržao ovaj jedinstveni pilot projekt u našoj županiji. – rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.