Senzacionalno – stigle službene potvrde: Obnovit će se Dvorac Janković u Suhopolju i Dvorac Pejačević u Virovitici, vrijednost projekata iznosi gotovo 120.000.000,00 kuna

Briljantne vijesti stigle su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Naime, Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica prošli su na natječaju ”Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine” i dobit će bespovratna sredstva za projekt obnove dvoraca, Janković u Suhopolju i Pejačević u Virovitici.

39.767.716,50 kuna za obnovu suhopoljkog dvorca Janković

Suhopoljski dvorac Janković koji već desetljećima zjapi prazan i u ruševnom je stanju, obnovit će se sredstvima Europske unije u projektu koji je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ, vrijednosti 39.767.716,50 kuna i čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija.

Ovo je još jedan EU projekt Virovitičko-podravske županije od 40.000.000,00 kuna. Podsjetimo, u tom nizu velikih EU projekata, vodeći je Panonski drvni centar kompetencija čija je vrijednost 45 milijuna kuna i koji će se u rujnu ove godine otvoriti u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije.

78.422.470,64 kuna za obnovu virovitičkog dvorca Pejačević i Gradskog parka

No, kako odlične vijesti ne dolaze same, s iste adrese stigla je još jedna sjajna novost. Obnovit će se i slavonska ljepotica – Dvorac Pejačević u središtu Virovitice. Projekt je to Grada Virovitice, koji je ”težak” 78.422.470,64 kune i kojeg je prijavila Virovitička razvojna agencija VTA. Osim dvorca, obnovit će se i park u središtu Virovitice čime će administrativno središte Virovitičko-podravske županije dobiti prekrasnu sliku.

Inače, uskoro se očekuje i svečano potpisivanje ugovora o financiranju, koje će potpisati ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.