Nakon objavljenih rezultata EU natječaja Interreg V-A, na području Virovitičko-podravske županije odobreno je 13 projekata koji će se realizirati u suradnji s mađarskim partnerima i nositeljima. Time su se institucije s područja Virovitičko-podravske županije ponovno pokazale kao iznimno uspješni u povlačenju EU sredstava, po čemu je Virovitičko-podravska županija, u hrvatskim okvirima, perjanica zadnjih nekoliko godina.

Čulo se to na konferenciji za medije u Virovitičko-podravskoj županiji, na kojoj su nazočili obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove Igor Andrović i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač.

– Na natječaju je prošlo 90 projekata, a među njima, ukupne vrijednosti 56 milijuna kuna je i 13 s područja naše županije Projektima koji su prošli, obuhvatili smo područje cijele županije, a posebno smo ponosni na dva projekta kojima je nositelj upravo Virovitičko-podravska županija. Radi se o nastavku uređenje Hotela Kurije Janković u Kapela Dvoru, te uređenju Parka u Suhopolju. Ponosni smo i zbog činjenica jer je Virovitičko-podravska županija, jedina županija kojoj je na ovom natječaju, Interreg V-A prošlo dva projekta – istaknula je Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana.

Igor Andrović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove, podcrtao je kako se novi projekti nadovezuju na one koji su već realizirani (Kurija Janković u Kapela Dvoru) ili koji su u realizaciji (Dvorac Janković i Park u Suhopolju).

– Ovime se nastavlja s ulaganjem u turističku infrastrukturu kako u Kapela Dvoru gdje već imamo najljepši mali hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj, a Suhopolje će, u budućnosti, obnovom Dvorca Janković i uređenjem Parka postati važna turistička destinacija ovog dijela Hrvatske čime će se u ovom sektoru otvoriti i nova radna mjesta – podcrtao je Igor Andrović.

Emina Kovač je podcrtala značajne karakteristike projekata koji su prošli s područja naše županije, apostrofiravši zanimljive teme projekata Tehničke škole Virovitica (”Zaboravljene sorte voćkarica”), OŠ Eugena Kumičića Slatina kojom će se dobiti atletska staza, kao i projekt Hrvačkog kluba Slatina kojim će se oživiti stare hrvačke tehnike.

PROJEKTI S PODRUČJA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE KOJI SU PROŠLI NA EU NATJEČAJU INTERREG V-A

Wellness, stanica za popravak bicikala, vrt leptira u Kapela Dvoru koja će se upisati na biciklističku rutu Eurovelo 13

Hotel Kurija Janković će dobiti Wellness, vinski bar, vrt leptira, svlačionice i jednu fiksnu stanicu za popravak bicikala čemu će se posebno razveseliti ljubitelji cikloturizma, jer će se ovim projektom, Kapela Dvor upisati na europski biciklistički pravac Eurovelo 13. Prijavitelj je Virovitičko-podravska županija, partner je grad Barcs, projekt se zove EV13 Gap ili Kapela II. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.868.706,35 kuna. Projekt je napisala VIDRA.

Nakon obnove Dvorca Jankovića, u Suhopolju će se u potpunosti obnoviti Park, a održat će se i ”festival balonarenja”.

Dvorac Janković u Suhopolju na čijoj obnovi ove godine kreću radovi, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija dobit će svoju punu svrhu. Prošao je projekt Tourism 4all ili obnova Parka u Suhopolju. Revitalizirat će s površina od 7,44 hektara, urediti staze u parku, postaviti klupe… Organizirat će se dvodnevni glazbeni koncert i festival balonaranja. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a vrijednosti iznosi 11.247.856,95 kuna. I ovaj je projekt napisala VIDRA.

Obnovit će se i opremiti rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici

Obnovit će se i opremiti rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici u kojoj će biti postavljen stalni postav, a izradit će se i strategija razvoja interaktivnih i pedagoških sadržaja sa svrhom privlačenja većeg broja turista. Povodom 200. godišnjice rođenja ovog velikog hrvatskog pjesnika, održat će se literarni dani, večer poezije, kazališne predstave. Posadit će se i lipe ispred kuće, u sjećanje na njegovu najveću muzu, Karoline Schauff. Vrijednost projekta čiji je nositelj Općina Pitomača iznosi 11.226.725,55 kuna. Projekt je napisala VIDRA.

Orahovica će dobiti Kuću vina – centar za posjetitelje

Grad Orahovica nositelj je projekta HU-CRO Wine stories II ili Vinske priče II. Navedenim projektom će se rekonstruirati stara kuća u Orahovici u Kuću vina – centar za posjetitelje. U sklopu projekta bit će educirano 10 vinara, održat će se studijska putovanja i sajmovi povezani s vinarstvom…, kao i studijsko putovanje vinara u mađarski Vilanyi. Vrijednost projekta iznosi 6.945.723,75 kuna. VIDRA je napisala i ovaj projekt.

Srednjoj školi Stjepana Sulimanca oprema za agrokemijski laboratorij za analizu vina

Srednja škola Stjepana Sulimanca putem ovog natječaju dobit će sredstva za opremu agrokemijskoj laboratorija za analizu vina, tla i biljnog materijala i gnojiva. Naime, Obrtnička škola Koprivnica, nositelj je projekta Cross border Vocational Education Capacity Sharind, dok su Pitomačani partneri. Vrijednost projekta je 1.834.502,25 kuna, a Srednja škola Stjepana Sulimanca dobit će protuvrijednost od 33.000 eura.

Tehničkoj školi Virovitica prošao je projekt „Zaboravljenih sorti voćkarica“

Zanimljiv projekt prošao je Tehničkoj školi Virovitica. Ona je u suradnji sa Srednjom šumarskom školom iz Barcsa prijavila projekt „zaboravljene sorte voćkarica“ kojim će se izgraditi rasadnik od 360 četvornih metara za stare i zaboravljene sorte voćkarica. Osim toga, kroz projekt će se opremiti laboratorij, modernizirati kurikulum za šumarske i elektro tehničare. Provest će s edukacija za 10-ero profesora. Bit će izrađena i digitalna baza podataka. Vrijednost projekta kojeg je napisala VIDRA iznosi 1.200.720,75 kuna.

U Slatini će se rekonstruirati nogometno, košarkaško igralište, obnoviti svlačionice, izgraditi mini atletska staza

Osnovna škola Eugena Kumičića iz Slatine, partner je na projektu kojim će se provesti rekonstrukcija školskog igrališta, obnoviti svlačionice i sanitarije, rekonstruirati nogometno, košarkaško igralište i manja atletska staza. Nabavit će se It oprema za podučavanje o obrtništvu i poduzetništvu , bit će provedena modernizacija sportskog kurikuluma. Izradit će se novi trojezični kurikulum za obrtništvo na hrvatskom, mađarskom i engleskom jeziku. Održat će se i niz sportskih aktivnosti i kamp u Dravskoj priči u Noskovcima koji će govoriti o poduzetništvu i bit će za mađarske učitelje i učenike. Organizirat će se tečaj mađarskog i hrvatskog jezika. U ovom projektu je Srednja škola Marka Marulića partner na projektu. Inače, projekt je ukupne vrijednosti 1.874.993,55 kuna. I njega je napisala VIDRA.

Prošao je projekt Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica vrijedan 861.496,50 kuna

Osim toga, prošli su i projekti Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica koji se tiču strukovnog i edukativnog usavršavanja uz treninge korporativnih mentora i edukatora u vrijednosti 861.496,50 kuna. Projekt je napisala VTA. Prošao je i projekt Pecs Baranya Kereskedelmi es Iparkamara u vrijednosti 1.796.410,58 kuna, gdje je VIDRA partner sa 13.000 eura, a kojim će se raditi na razvoju programa i sadržaja za strukovno oglašavanje, edukativnih materijala i e-lerning toola. Vrijednost je 1.796.410,58 kuna.

U Slatini će oživjeti stare hrvačke tehnike, a Virovitica će dobiti „medne staze“

Na natječaju je prošao i projekt Osnovne škole Ivana Brlić Mažuranić (Border is not Restriction for Developing Skills) u vrijednosti 988.289,40 kuna, kao i projekt OŠ Vladimir Nazor iz Virovitice (Erasing Borders with Music) u vrijednosti 1.035.393,23 kuna. Oba projekta je napisala VTA. Istodobno je prošao i projekt Hrvačkom klubu Slatina (Oživljavanje starih hrvačkih tehnika) u vrijednosti 1.116.846,53 kune kojeg je napisala Gradska razvojna agencija Slatine (GRASS). Prošao je i projekt virovitičke razvojne agencije VTA tzv. „“Medne staze“ ili projekt Cross border touristic routes of honey and bees u vrijednosti 1.899.257,70 kuna. Nositelj je Grad Virovitica.

Ukupno je na razini Virovitičko-podravske županije, s partnerima iz Mađarske, dobiveno 55.896.923,08 kuna, za 13 projekata. Osim toga, VIDRA je napisala i projekt za Mecsekerdo ZRT a tiče se zaštiti engleskog hrasta u pograničnom području. Projekt je vrijedan 4.789.834,65 kuna. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)