Odobreno financiranje uređenja Turističko-rekreacijskog centra „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“

Objavljeno:

Grad Orahovica u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Turističkom zajednicom Virovitičko – podravske županije i Turističkom zajednicom grada Orahovice te uz savjetodavnu podršku RA VIDRA-e prijavio je projekt Uređenje Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ ukupne vrijednosti 81.377.429,88 kuna na poziv na dostavu projektnih prijedloga ˝Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema˝.

Projektnom prijedlogu Grada Orahovice u sklopu Poziva KK. 06.1.2.03 Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranja i Srijema naziva Uređenje TRC „Jezero-Hercegovac-Ružica grad” , odobreno je EU sufinanciranje u iznosu 68.193.647,92 kuna na temelju Odluke MRRFEU donesene 20. kolovoza 2019. godine. Projekt je prijavljen u lipnju ove godine, od kada je SAFU kao posredničko tijelo 2. razine izvršilo administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti aktivnosti i izdataka projekta kao i cjelokupnu ocjenu kvalitete, a da je projektna prijava bila uspješna, dokaz su odobrena ogromna bespovratna sredstva.

Ovaj u prvom redu infrastrukturni projekt turističkog predznaka u zaštićenom prirodnom okruženju Parka prirode Papuk, rezultat je partnerstva više javnih institucija: Grad Orahovica je nositelj, a partneri su JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ grada Orahovice. Ukupna vrijednost projekta je 81.058.046,24 kuna, a proračun Grada Orahovice – ukupno prihvatljivi troškovi, iznosi nešto manje od 79.000.000,00 kn.

Projekt od samog početka ima svu potporu Virovitičko-podravske županije koja ga je i uvrstila na listu strateških projekata za financiranje iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, dok je županijska razvojna agencija – VIDRA, s iskusnim timom za sve faze upravljanja ovako složenim projektima, cijelo vrijeme bila tehnička i stručnu pomoć u vidu pisanja projekta, razrade aktivnosti i proračuna.

Najveći troškovi projekta odnose se na aktivnosti Grada vezane za gradnju infrastrukture te prve faze uređenja turističkog kompleksa na našem poznatom Izletištu neposredno uz Kupalište „Jezero“, a koja je u Studiji izvodljivosti cijelog obuhvata izdvojenog građevinskog područja prema prostornom planu, definirana kao Edukativni centar – Škola u prirodi. Projektom će se dakle izgraditi Centar za edukaciju koji obuhvaća više zgrada i građevina prema izdanim građevinskim dozvolama: Centralna građevina kategorizacije Odmaralište za djecu s restoranom, višenamjenskom dvoranom, radionicama te smještajnim kapacitetima na dvije etaže, 14 Bungalova – samostojećih zgrada kategoriziranih kao Studio-apartmani, na 3 lokacije na plaži „Jezera“ izgradit će se nove sanitarije i sjeverno prema tzv. Staroj pruzi uredit će se sportska i dječja igrališta. No uz projektne partnere, tijekom provedbe održat će se brojne aktivnosti i edukacije za što će se nabaviti raznovrsna vrijedna oprema, primjerice u proračunu Grada Orahovice je i trošak nabave atraktivnog električnog turističkog vlaka koji će biti na korištenje svim posjetiteljima Edukativnog centra i Izletišta.

Ciljne skupine su školska i predškolska djeca, mladi sportaši, kupači, ostali posjetitelji – tijekom cijele godine – planinari, biciklisti, geolozi, gljivari, tvrtke koje će u Centru organizirati razne konferencije, teambuildinge i sindikalne igre županijskih i državnih poduzeća za svoje zaposlenike, razne udruge, turističke agencije i sl.

Slijedi sklapanje Ugovora s Gradom Orahovicom koji je kao nositelj odgovoran za cijeli projekt, a potpisat će ga gradonačelnica Ana-Marija Petin, dok su odnosi s partnerima uređeni potpisanim Sporazumima o partnerstvu s Gradom. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. (orahovica.hr, ravidra.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...

Virovitičku županiju napustilo 17% stanovništva!

Broj stanovnika Hrvatske smanjio se 2021. u odnosu na...