Održan 3. Festival dramskog odgoja FeDOr 2012.

Objavljeno:

U sklopu obilježavanja Dana grada Virovitice, od 12. do 16 kolovoza održan je 3. Festival dramskog odgoja FeDOr 2012. Cilj festivala bilo je promicanje dramskog i kazališnog odgoja, te kulturno umjetničkog stvaralaštva uopće; poticanje djece, mladih i odraslih na sudjelovanje u procesu odgoja kroz dramu. Umrežavanje institucija i organizacija koje se bave odgojno-obrazovnim i kulturno-umjetničkim djelatnostima. Festival je osmišljen kao serija predstava, radionica i prezentacija, a uključuje i upoznavanje sudionika i gostiju sa kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima grada Virovitice i Virovitičko-podravska županije.

FeDOr „Ulična revija“

I ove godine naša centralna tema bila je povijesni događaj iz 1234. godine (13. stoljeće) kada Virovitica dobiva povlastice i razne olakšice što će tadašnjem malom trgovištu ubrzati razvoj da postane gradom. Sudionici su prošli kroz specifično dramsko iskustvo. Kroz nekoliko karakterističnih slika za više slojeve društva ovog pripadajućeg vremena, retrospektivno smo prošlii kroz vrijeme sve do trenutka kada se Virovitica prvi puta spominje u pisanim izvorima. Rad se temeljio na kolektivnom stvaranju dramske igre, istražujući autentični prostor, sadašnji park gdje je smješten dvorac Pejačević iz 19. stoljeća, a koji je izgrađen na srednjovjekovnim ostatcima nekadašnje utvrde, značajne za spomenutu najraniju virovitičku povijest. Također, istraživali smo društveni kontekst toga vremena s naglaskom na pojedinca i njegov položaj u društvu. Rekla je direktorica festivala Snježana Lančić Prpić.

Gradeći ovu „uličnu predstavu“, korišteni su svi alati koje drama i kazalište pružaju. Udruga „Pričalica“ nositeljica je ovog projekta a partnerstvo i ove godine vrlo uspješno ostvaruje sa Kazalištem Virovitica, Češkom besedom, KUC-om Virovitica, Virovitičkim mažoretkinjama, Dramskim studiom Kazališta Virovitica, Gradskim muzejem… i brojnim pojedincima. Salon vjenčanica „Eva“ i ove godine dao je na raspolaganje svoje haljine, bez kojih doživljaj plemenitosti sigurno ne bi bio isti.

Voditelji radionica bili su: Snježana Lančić-Prpić, Lea Mioković, Lidija Šunk-Kozjak, Jasmina Jurković, Ivana Molnar, Višnja Gibičar, Vlasta Despotovski, Danijela Duvnjak i Tomislav Slavić, dok su savjenici dramskog odgoja bili: Ivan Slavić; za glazbu i mažoret ples : Lidija Šunk-Kozjak; za povijest i etnologiju: Jasmina Jurković-Petras, savjetnica za suvremei i klasični ples Danijela Duvnjak

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni