Održan 4. Poljoprivredni forum na temu definiranja nove, održive poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj

Objavljeno:

spot_img

U Vukovaru je u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije održan 4. Poljoprivredni forum Vukovar 2014. Organizatori ovogodišnjeg foruma za temu su odabrali definiranje nove hrvatske poljoprivredne politike potaknuti izrazito lošim i zabrinjavajućim stanjem hrvatske poljoprivrede i ruralnih područja koje je, na žalost, naša realnost.

Na forumu su bili kreatori nacionalne, regionalne i lokalne poljoprivredne politike te čelnici agencija, institucija i ustanova koje provode poljoprivrednu politiku kao i poljoprivredna gospodarstva i njihove asocijacije koje mogu doprinijeti donošenju odluka važnih za daljnji razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj.

Sudionike, koji su došli iz raznih dijelova Hrvatske, u ime organizatora pozdravio je župan vukovarsko-srijemski Božo Galić istaknuvši kako je stanje u poljoprivredi iznimno teško te je nužno primijeniti novu poljoprivrednu politiku za koju se zalažu slavonske županije.
„Naša poljoprivreda je u vrlo teškoj situaciji. Mislimo kako Ministarstvo poljoprivrede ne radi dobro, a smatramo da se može puno bolje, pa smo na ovom Forumu okupili stručnjake. Zaključke ćemo primjenjivati u cilju razvoja poljoprivrede i spašavanja ovog našeg prostora i radnih mjesta“ – istaknuo je župan.

Predavači su kroz niz važnih tema definirali osnove koje u budućnosti jamče održivu poljoprivrednu proizvodnju u RH te osiguravanje stabilnog položaja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), kao i pretpostavke za prehrambenu i energetsku neovisnost Hrvatske. Profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Krunoslav Zmaić, govoreći o novoj hrvatskoj poljoprivrednoj politici istaknuo je kako njome treba osigurati budućnost hrvatskog sela, odnosno stvoriti preduvjete za konkurentnu poljoprivredu. Uspoređujući položaj današnje hrvatske poljoprivrede u EU okvirima istaknuo je nužnost definiranja kvalitetnijeg i provedivog zakonodavnog okvira u poljoprivredi, kao i potrebu realiziranja agro-banke. Također, naveo je već osmišljene velike projekte kojima bi se stavili u funkciju naši najvažniji prirodni resursi: poljoprivredno zemljište, vodni i šumski potencijali, a neposredno otvorila i nova radna mjesta u ruralnim područjima.

Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, rekao je kako zbog nepovoljnih situacija u hrvatskom agraru, a koje se izražavaju u deficitu prehrambene bilance koja će ove godine dostići 1,5 milijardu dolara, Hrvatska godišnje gubi dva do tri posto bruto društvenog proizvoda i negdje oko 50.000 radnih mjesta. To je dugoročno neodrživa i neprihvatljiva situacija koja se može promijeniti slijedeći europska iskustva, odnosno potičući razvoj OPG-a kako bi ona došla do razine ekonomske učinkovitosti i održivosti. Naša je zadaća preoblikovati sve politike da podupiru razvoj OPG-a od današnjih tri do pet hektara veličine prema austrijskih 20 i bavarskih 80 hektara.

Pročelnik Odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, Tugomir Majdak, istaknuo je potrebu udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke grupe (poljoprivredne zadruge i dr.) i proizvođačke organizacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva i konkurentna. Veliki problem za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja RH vidi u još uvijek neaktiviranim mjerama ruralnog razvoja u sklopu EAFRD fonda. Ocijenio je kako resorno ministarstvo i javne službe u poljoprivredi ne mogu trenutno, na način kako su ustrojene i kako funkcioniraju, odgovoriti zahtjevima EU održive poljoprivrede u razdoblju 2014. – 2020. Boljom organizacijom, kvalitetnijim partnerstvom sa poljoprivrednicima, stručnim i znanstvenim institucijama te lokalnom i regionalnom samoupravom, kao i uspješnijom komunikacijom i koordinacijom s tijelima Europske komisije Ministarstvo poljoprivrede i javne službe mogu biti istinski servis poljoprivredi i povećati svoju učinkovitost.

Moderator skupa bio je Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, a osim navedenih, izlaganja su održali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog drvnog klastera, tvrtke Landia, Razvojne agencije Sjever-DAN, bankarskog sektora, uz nazočnost brojnih poljoprivrednika, predstavnika Savjetodavne službe te udruge Život. Na forum su bili pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH, međutim, nitko se nije odazvao.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...