Povodom gostujuće izložbe ˝Likovna baština obitelji Pejačević˝ Gradski muzej Virovitica pripremio je radionicu u sklopu muzejsko-edukativnog programa ˝Imaginarij˝ koji se održava kroz cijelu godinu. Likovnoj radionici izrade grofovskih portreta prethodilo je uvodno predavanje i vodstvo izložbom od strane kustosice postava izložbe, povjesničarke umjetnosti Miheale Kulej, koja je posjetitelje uvela u povijest virovitičke grane obitelji Pejačević te predočila osnovne karakteristike portretizma baroka i bidermajera.

Praktičan dio predstavljen od kustosice Likovne zbirke Anamarije Kučan bazirao se na izradi tzv. vlastitog grofovskog portreta. Zadatak je bio izraditi portret na tragu izloženih umjetnina načinom da se pri izvedbi poštuju kompozicijske zadatosti položaja tijela te statusnih i stilskih simbola u prikazanoj odjeći i frizuri dok su izvedbeni elementi stilizacije linije i boje bili slobodni.

Portreti su rađeni na prethodno pripremljenim tamnim podlogama kredom i kombiniranom tehnikom. Nastalim ženskim i muškim portretima na kraju je izrazan oval lica kako bi mogli preuzeti funkciju predloška za fotografiranje čijom primjenom grofovski portret postaje svojevrstan autoportret.

Cilj radionice bio je upoznati mlade posjetitelje sa gostujućom izložbom, predstaviti osnovna obilježja baroknog idealiziranog portretizma te realističnog portreta bidermajera i izraditi modernističku varijantu navedenih portreta koja može poslužiti kao zabavan, interaktivan rekvzit koji prati izložbu. Zahvaljujemo djevojkama iz LIK-a ˝Nikola Trick˝ i njihovoj voditeljici Ankici Fijali i veselimo se još kojoj radionici posvećenoj tematici portreta.

[g-gallery gid=”22863″ random=”1″ watermark=”1″]