Održan okrugli stol „Nasilje nad ženama – imamo li odgovore?“

Objavljeno:

U organizaciji udruge S.O.S. Virovitica i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, u utorak 29.11.2016. godine je u Gradskoj knjižnici i čitaonici održan okrugli stol pod nazivom „Nasilje nad ženama – imamo li odgovore?“. Okrugli stol održan je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, globalne kampanje koja traje od 25.11. do 10.12.

Uvodno izlaganje održala je predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica i predsjednica Povjerenstva Desa Kolesarić, koja je iznijela neke činjenice i statističke podatke o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju u RH. Svoja iskustva u radu na problematici nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja iznijeli su i predstavnik Policijske uprave Virovitičko-podravske, predstavnica Prekršajnog suda Virovitica te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Povjerenstva za ravnopravnost spolova te ostalih institucija i organizacija s područja grada Virovitice i županije.

Kroz raspravu sudionika došlo se do određenih zaključaka koji su nužni kako poboljšalo postupanje u slučajevima nasilja nad ženama te kako bi žrtva dobila određenu sigurnost i pomoć i podršku koja joj je potrebna prilikom rješavanja problema nasilja. Potrebno je raditi na prevenciji s mladima, budući da istraživanja u srednjim školama pokazuju poražavajuće podatke vezane uz stavove mladih prema nasilju (preko 40% mladih smatra da je u redu da mladić udari djevojku ako ga ljuti njezino ponašanje).

Nadalje, potrebna je sustavna edukacija svih dionika koji rade na problematici nasilja nad ženama, međuresorna suradnja i jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva koje pružaju usluge ženama žrtvama nasilja. Potrebno je također raditi na promjeni pravosudne prakse, budući da se postojeći mehanizmi ne primjenjuju na zadovoljavajući način, odnosno ne iskorištavaju se sve mogućnosti previđene zakonom i institucionalnim mehanizmima. Ono što je istaknuto kao jako važno je hitna ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, koju je Republika Hrvatska potpisala 2013. godine, međutim do danas ona nije ratificirana.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni