U utorak, 14. listopada, u VIDRA-i Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije održan je sastanak s ciljem zajedničkog razvijanja projekta Centra kompetencija za ljekovito bilje Virovitičko-podravske županije.

IMG_9962

Uz ravnateljicu VIDRA-e Nataliju Havidić, sastanku su nazočili predstavnica prehrambene kompanije Podravka Jadranka Ranilović i Emer Đanić, voditelj projekta razvoja Centra kompetencije za prehrambene i inovativne prehrambene proizvode u Koprivnici; predstavnici Splitsko-dalmatinske županije Jozo Sarač, ravnatelj Agencije za regionalni razvoj Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici Grada Trilja i Instituta pri Splitskom sveučilištu te predstavnik Spider Grupe iz Pitomače. Ispred Virovitičko-podravske županije sastanku je nazočio pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove Europske unije Tugomir Majdak.

Sastanak je održan kako bi se odredilo koja područja istraživanja i ispitivanja se žele definirati na tri različite lokacije za tri različita centra. Riječ je o Centru kompetencija za ljekovito bilje u Pitomači, Centru kompetencija za samoniklo bilje u Trilju, te Centru za prehrambene i inovativne prehrambene proizvode u Koprivnici. Cilje sastanka je definiranje aktivnosti te planiranje razvoja centara koji će doprinijeti razvoju gospodarstva u cjelini.

„Centar kompetencija za ljekovito bilje trebao bi funkcionirati prvenstveno kao potporna institucija za poljoprivredu, za ljekovito bilje, ali i za preradu i razvoj proizvoda dodane vrijednosti. Cilj je pomoć proizvođačima koji se bave sirovinama u pokretanju proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti, kao što su čajevi, kreme, esencijalna ulja“ – kazala je ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Natalija Havidić.