Etnologinja virovitičkog muzeja Jasmina Jurković Petras odazvala se pozivu Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Virovitičko-podravske županije i predsjednika Darija Vrbaslije na predavanje o pravilnom načinu tradicijskog odijevanja. Seminar je održan u subotu, 14. svibnja u prostorijama Gradskog muzeja Virovitica pod nazivom „Kako se nositi u rubači“. Seminar je podržan od strane Hrvatskog sabora kulture.

Ovom prilikom etnologinja je istaknula važnost pravilnog odijevanja i predstavljanja lokalne baštine i narodne nošnje na amaterskoj folklornoj sceni. Istaknula je zapadni, središnji i istočni dio virovitičkoga kraja prema primjerima narodnih nošnji iz virovitičkih sela. Prezentaciju su obogatile fotografije iz Zbirke dokumentacijske građe te muzejski predmeti iz Zbirke narodnih nošnji iz Etnološkog odjela Muzeja. Nakon predavanja polaznici su pogledali etnološki film „Magija kose“, snimljen 2013. te razgledali postav Etnološkog odjela. Suradnja muzeja i dionika baštine pokazala se i prilikom praktičnog dijela seminara na kojemu su gostovali članovi „Seljačke sloge“ iz Špišić Bukovice: Slava Kalenik, Vera Marčeta i Dubravka Bedeković.

Polaznicima seminara iz Slatine, Virovitice, Turanovca, Bušetine, Ludbrega i Velike Ludine ponosno su demonstrirale na sebi pravilno češljanje i odijevanje Valentina Vargović i Pamela Bubaš.

Ovom prilikom pokazana je zajednička želja ZAKUD-a i virovitičkog muzeja za unapređenjem folklornog amaterizma i poboljšanog vizualnog scenskog nastupa u našoj županiji. Nadamo se daljnjim suradnjama i zajedničkom ostvarenju pozitivne etnografske slike ovoga kraja.