U sklopu IPA BRI projekta E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji, u Maloj vijećnici VPŽ održan je informativni sastanak s potencijalnim izvođačima odnosno kandidatima za izvođenje radova na izgradnji zgrade budućeg poduzetničkog inkubatora. Sastanku su, osim Igora Androvića, project managera ispred nositelja projekta VPŽ, i Nataše Katalinić, project managera ispred VIDRA-e koja je partner na projektu, prisustvovali i predstavnici građevinskih tvrtki Prajo & Co i Domogradnje. Napominjemo da je sastanak bio organiziran za sve kandidate koji se misle javiti na natječaj za izvođenje radova na izgradnji poduzetničkog inkubatora.

S obzirom na to da se ponuditelju čvrsto preporučuje da posjeti i pregleda buduće gradilište i pripadajuću okolicu za potrebe procijene, na vlastitu odgovornost, trošak i rizik, čimbenike neophodne za izradu njegove ponude i potpisivanja ugovora o radovima, nakon sastanka u Županiji, uslijedio je posjet gradilištu koji je dio natječajne procedure, tzv. Site visit .

Voditelji projekta Igor Andrović i Nataša Katalinić su kandidate za izvođenje radova upoznali sa projektom E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko podravskoj županiji te im ukazali na važnost koji će ovaj projekt imati u promoviranju poduzetničkog načina razmišljanja, poduzetničke kulture, poduzetničke klime i poduzetništva općenito.

Inkubator će imati direktan utjecaj na razvoj gospodarstva VPŽ kroz povećanje broja poduzeća, promociju povoljne poduzetničke klime i kroz smanjenje nezaposlenosti jer inkubator mora postati sustav koji će dio nezaposlenih, dakako prema određenim kriterijima, pretvarati u poduzetnike i na taj način rješavati problem nezaposlenosti i razvoj poduzetništva, a poslovni poduhvati koji prežive razdoblje “inkubacije” i postanu samostalna uspješna poduzeća svjedočit će o kvaliteti usluge i podrške koju im je inkubator pružio.

Cijeli projekt odnosi se na poslovnu infrastrukturu s naglaskom na razvoj poduzetničkog inkubatora. Poduzetnički inkubator će biti izgrađen u Virovitici u Poduzetničkoj zoni II. Imat će izravan utjecaj na razvoj proizvodnih start up poduzeća te poduzeća iz ICT sektora kao i na susjedne gradove i općine. S obzirom na iskustva drugih, mogu se očekivati poduzetnici u krugu od 60 km od Virovitice. Cilj ovog projekta je izgradnja i opremanje poduzetničkog inkubatora, ali prije svega cilj je pružanje poslovnih, tehničkih, obrazovnih te drugih usluga, kao i on-line usluga inkubatora svojim stanarima odnosno proizvodnim start up poduzećima, poduzećima iz sektora visoke tehnologije te ICT-a.

Podsjetimo, projekt E-ncubator ukupno je vrijedan 960.215.89 eura ili 7.201.619,00 kuna. Od toga, bespovratna sredstva Europske unije predstavljaju 719.777,83 eura ili 5.398.333,95 kuna, dok će Virovitičko-podravska županija izdvojiti 221.137,22 eura, a VIDRA 19.300,34 eura. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, dok je VIDRA partner, a pridruženi partner je poduzetnički inkubator BIOS Osijek.

Projekt je napisala VIDRA-Agencija za regionalni razvoj VPŽ, razvojna agencija koju je nadležno ministarstvo prošle godine proglasilo za najuspješniju razvojnu agenciju u RH, budući da je u Virovitičko-podravsku županiju stiglo 35 milijuna kuna kroz razne europske projekte.